Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Монтана – приключение на сто километра

[post-views]
Монтана – приключение на сто километра

22 - montana 2Само на 105 километра, според табелите, които упътват от София на запад през прохода Петрохан, се намира един вече не толкова голям за българските стандарти град – Монтана. Струва си да отделите ден или уикенд, за да се насладите на хубавата и 

вече напълно дива природа

в Северозапада. Огромният язовир Огоста до областния град предлага страхотни възможности за риболов и упражняването на водни спортове. По бреговете на язовира вече има цял квартал с луксозни хасиенди на местни заможни люде, има и няколко хотела с услуги на наистина високо ниво.

Но не е само язовирът. Местен зевзек с име Пламен Благоев е съградил недалеч от язовирната стена воден парк „Сините езера”. Е, който е обикалял по света няма да се захласне по това творение, но пък децата ще се радват на забавленията в парка. За хора, които имат пристрастия към казармения живот, на видно място в „Сините езера” е поставено старо артилерийско оръдие.

Какво обаче може да видите? Има музей, в който ще научите поне част от истината за Септемврийското въстание или както повечето местни го наричат – метежа. В центъра на града си стои строения по комунизма огромен паметник на въстаник, но много отдавна не гори вечният огън, запален по време на празненствата през 1983 година.

По европейски проекти

обаче е възстановена античната крепост на баира над града. Това място наистина трябва да се види, както и разкопките на римските вили в другия край на Монтана. В справочниците пък трябва да прочетете, че:”Районът около Монтана става част от римската провинция Горна Мизия през 29 г. пр. н. е. заради стратегическото си местоположение. Бърдото е изиграло главна роля за построяването на военен гарнизон, чиято цел е била да предпазва от идващи от север вражески нашествия. Около 160 г. военният лагер, основан вероятно на мястото на старо тракийско селище, получава градски права под името Монтанензиум (на латински: Municipio Montanensium), което се превежда буквално като „планинско селище“ (поради непосредствената близост на Балкана). Градът се развива и благоустроява по римски модел и става второто по важност селище в Горна Мизия след Рациария (Арчар). През този период е изградена крепостта на хълма над Монтана, обществени сгради, храмове, бани и театри. Монтана се превръща в 

типично имперско селище

където съжителстват местното романизирано население, италийски и малоазийски заселници. Основа на икономиката са едрите земевладелци от италийски произход и техните вили и имения, където местното население служи като работна ръка при добива на земеделска продукция и злато по поречието на Огоста. В града има и прослойка гръкоезични заселници от източен произход, занимаващи се със занаятчийство и лихварство. За покровители на града в духа на елинизма са обявени Диана и Аполон.”22 - montana 4

По време на турското робство градът първо запада, а след това е населен предимно с турци. По време на Освобождението Кутловица е имал 750 жители, 600 от които турци, а циганите са 100.

Кутловица пък 

става град през 1891 година

Според една от версиите градският статут на Монтана е свързан с избирането на Фердинанд за княз на България. Когато пристига със своите спътници по Дунав, той слиза в град Лом, откъдето поема с карета за София. Вечерта го заварва в село Кутловица. 

Неговите придружители подсказват на местните управници да поискат градски статут на селото, тъй като това е първото място, на което Фердинанд е пренощувал след пристигането си в България. За да бъде признат за град, е трябвало да има определен брой души. 

Съответно местната управа си служи с измама и преувеличава броя на населението, но Кутловица е призната за град и в чест на княза е променено името ѝ на град Фердинанд. Може и така да е. По-старите жители на града пък си спомнят за визита на цар Борис, който 

закъсал с автомобила си

и останал да нощува в местния ловен дом, съборен незнайно защо през 1990 година.

22- montana 1Иначе в Монтана през лятото може да похапнете на острова в парка Монтанезиум или да се разходите до намиращите се наблизо Клисурски, Лопушански и Чипровски манастири.

Наоколо има доста модерни къщи за гости, а дивата природа със сигурност ще ви зареди с емоции.

Затова посетете Монтана, на стотина километра от София. Място, където може да се насладите на спокойствието.
 

Най-ново

Единична публикация

Избрани