Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Разводът” на Лондон и Брюксел – започват формалните преговори за Брекзит

[post-views]
„Разводът” на Лондон и Брюксел – започват формалните преговори за Брекзит

Tereza

Денят на Брекзит дойде. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск получи официалното писмо, с което британският премиер Тереза Мей активира чл. 50-ти от Лисабонския договор. С това бе даден формалният старт на процедурата по „развод” между Обединеното кралство и Европейския съюз.
Изключително важен ден за Европа и нейното бъдеще. В 13.20 часа местно време в Брюксел, посланикът на Великобритания в Европейския съюз Тим Бароу връчи историческия документ на председателя на Европейския съвет – Доналд Туск.

Доналд Туск – председател на Европейския съвет:

„Е, това е, шест страници. Писмото, с което премиерът Тереза Мей активира чл. 50 и започва преговорите по излизане на Великобритания от Европейския съюз. Няма смисъл да се преструваме, че това е щастлив ден за Брюксел или Лондон.
И все пак има нещо позитивно в Брекзит. Той направи общността ни по-единна от всякога. Заедно с Комисията имаме мандата да защитим интереса на 27-те. Така или иначе никой няма да спечели. Тук става въпрос за контрол на щетите. Целта ни е ясна – да намалим цената за европейските граждани, бизнеса и държавите-членки.
Какво повече мога да кажа… Вече ни липсвате.

Благодаря ви и довиждане!”

Туск свика Европейски съвет на 29 април, когато ще бъде гласувана общата европейска преговорна позиция. Той допълни, че в петък ще представи насоки за водене на преговорите в проект, който държавните ръководители ще обсъдят. Становището на Европейския съвет по повод активирането на чл.50 подчертава, че в процеса съюзът ще действа като единно цяло, за да защити интересите си.
Същевременно британският премиер Тереза Мей обсъди предстоящите действия с министрите от кабинета си, а по-късно уведоми и парламента за задействането на порцедурата по Брекзит.

Тереза Мей – министър-председател на Великобритания:

„Великобритания напуска Европейския съюз. Това е необратим исторически момент. Сега, когато решението да си тръгнем е взето и процедурата е в ход, е времето да бъдем единни.”

Обратното броене започна и предстоят 2 дълги години на трудни преговори, които трябва да определят конкретните условия на Брекзит.

Най-ново

Единична публикация

Избрани