Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Набелязаха мерки за защита на Калиакра

[post-views]
Набелязаха мерки за защита на Калиакра

2-kaliakraПравителството разгледа Временни мерки за защита на района на Калиакра, в изпълнение на Решение на Съда на ЕС, съобщиха от МС. С тях се налага временно ограничаване на дейностите в територия на защитената зона „Комплекс Калиакра”.
През януари 2016 г. Съдът на ЕС постанови решение, с което осъди България за нарушаване на европейското екологично законодателство – допускане на действия, които могат да причинят увреждане на видове и местообитания, опазвани в защитените зони в Калиакра.
За изпълнението на решението на Съда на ЕС бе сформирана междуведомствена работна група за анализ и формулиране на необходимите спешни мерки. Министърът на околната среда и водите издаде заповед по чл. 19 от Закона за биологичното разнообразие, с която бе наложена забрана за извършване на действия, застрашаващи местообитанията в района на Калиакра.
Съгласно постигнатите с Европейската комисия през ноември 2016 г. договорености, България ще представи до 31 март 2017 г. интегриран план за управление на трите защитени зони в района на Калиакра.  

Най-ново

Единична публикация

Избрани