Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

На лов за фазани

[post-views]
Ако имате път към Дунав, купете си бисквити


26-HOBI-4Фазанът е шилоко разпространен на Балканите, където е и родината на Колхидския фазан. Фазанът има няколко подвида.
Фазанът има силно изразен полов деморфизъм. При мъжкия екземпляр перата сякаш греят с металния си медно червен блясък. А женската може само да му завижда за красивото оперение с нейната кафяво – бежова окраска. На ловен излет фазаните се търсят около места с наличие на вода и гъста растителност. Рано сутрин излизат в близките ниви да се хранят и след това отново се прибират в убежищата си, най-често гъсти храсти, драки, тръстики и папури покрай реки и канали, също така могат да се намерят и в къпинаци и шипки.
Подходящи кучета за лов на фазани са кучета с по-дълга козина, която да предпазва нашия помощник от острите трънки. Английски сетер, ирландски сетер, дратхара и особено кокер шпаньол се чувстват превъзходно в гъстите храсти в близост до вода.
Кучето само се насочва към предполагаемото убежище на фазана и от този момент за ловеца остава само да е в близост до птичаря. Фазанът излита с трясък и често успява да изкудкудяка, при което много от ловците с малко опит се стъписват и не успяват да стрелят. През това време фазанът се е изстрелял право нагоре и след това се устремява напред. 
Скоростта на летящия фазан е доста висока 50-60 км в час. Без куче също може да се ходи на лов за фазани, но шансът да изгубим ранена птица е много голям.
За лов на фазани са подходящи патрони с номера 5-6 , а за втора цев най-добре е да се заредят патрони номер 3-4.
Отстрелна норма: 2 броя на излет.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Светлозар Стоянов

Най-ново

Единична публикация

Избрани