Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ако имате път към Дунав, купете си бисквити

[post-views]
Ако имате път към Дунав, купете си бисквити

26-HOBI-1Казват, че толстолобът се лови дори на гола кука и стръвта няма никакво значение. По-важното е да се подхрани с много захранка и тя да е ситна. После подаваш куката на 5-10 см над дъното в захраненото петно и рибите като филтрират захранката засмукват и куката, те просто не кълват, така че стръвта е без значение. Всичко е малко случайно иначе казано и затова много от рибите се откачат. Специално за река Дунав, стиропора играе роля на повдигач на куката, нищо повече.
Макар активният сезон да е все още сравнително далеч, ето някои наблюдения от един все още не толкова популярен риболов у нас. Става дума за риболова на толстолоб на пръчка с плувка. Разбирам и едва ли не усещам усмивките на мнозина риболовци, но пак твърдя, че това си е истински риболов на плувка, въпреки че се лови на тройка. Най-подходяща и сигурна за такъв вид риболов е болонезето, което трябва да е здраво, надеждно и с дължина от минимум 5м до 7-8м. Може с успех да се използва и щека, както и здрав гол телескоп, оборудвани с подходящ номер ластик – № 2 и нагоре. При последните два случая внимавайте – пръчката трябва да е достатъчно здрава за целта, за да нямате неприятни усещания като счупвания. По-лекият вариант е късане и заминаване на цялата система за ластик, но и това не е приятно в никакъв случай.
Необичайното и тайната е в захранката. Изпитаната и доказана собствена  рецепта е 2 части царевично брашно, 1 част бисквити и 2 части кокоши фураж. Към добре разбърканата смес прибавяме известно количество ароматизатор ягода и захранката е готова. Тя трябва да има мека структура и да се разпада още на повърхността на водата, правейки обилен и траен облак храна, който потъва много бавно. С непрекъснатото дохранване един път образували подобно петно, вече не е проблем да го поддържате, докато дойдат толстолобите. Имайте предвид, че понякога се налага да се използват над 20кг захранка, докато дойде пасажът с толстолоби.
Разбира се, може да ловим и с единична кука, но шансовете, а и откачанията са значително по-малки да извадим рибата. При риболов с макара се препоръчва макарата да е на свободен ход, като се регулира аванса чрез отпускане на ръка. Ударът и първият напор на рибата са много бързи и мощни, има реална опасност авансът ви да не сработи веднага или пък да не съумеете да го отпуснете навреме. Това се наказва с почти незабавно зверско късане.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Светлозар Стоянов

Най-ново

Единична публикация

Избрани