Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Десетки жертви и ранени при взрив в Санкт Петербург

[post-views]
Десетки жертви и ранени при взрив в Санкт Петербург

san-peterburg-atakaНай-малко 9 души бяха убити и повече от 20 ранени, сред които и деца, при бомбена експлозия в метрото на Санкт Петербург. Това съобщи националният антитерористичен комитет на Русия. Засега няма данни за пострадали български граждани, съобщават от външното ни министерство.
Самоделна бомба е избухнала в пътуващ влак между двете централни станциите на метрото – „Площад „Сенная”” и „Технологически институт“.
По непотвърдена информация взривното устройство е било заредено с шрапнели, за да нанесе повече щети. Руският президент Владимир Путин заяви, че службите работят по няколко версии, включително и терористично нападение. 
Любителските кадри, появили се в социалните мрежи малко след взрива, показват унищожената врата на един от вагоните на влака край станция „Площад Сенная.”
Междувременно власите потвърдиха информацията, че е имало и второ взривно устройство открито в района на станция  „Площад Восстание”. Бомбата е било обезвредена.
Малко след експлозията цялата система на метрото беше затворена. На мястото има засилено полицейско присъствие. В района работят и екипи на руското вътрешно разузнаване ФСБ и на Министерството на извънреднте ситуации.
От опасения за нови бомбени нападения мерките за сигурност в Санкт Петербург са повишени. Затворено е и международното летище „Пулково”. Пристигащите самолети се пренасочват към Москва. Допълнителни мерки за сигурност са въведени и в   метрото в руската столица, което през 2010 г. стана  мишена на две самоубийствени нападения, при които загинаха 38 души.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани