Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Гибралтар отказва да бъде разменна монета в предстоящите преговори за Брекзит

[post-views]
Испания каза, че е „много близо“ до подписването на споразумение с Великобритания за статута на Гибралтар

gibraltarГибралтар може да се окаже ключов проблем в преговорите по Брекзит. Великобритания обяви, че ще пази суверенитета на територията си на всяка цена. Испанският външен министър обвини Лондон, че е загубил самообладанието си заради спорния въпрос. Гибралтар от своя страна заяви, че няма да позволи да бъде използван като разменна монета.
Проектът за насоки на предстоящите преговори по Брекзит предвижда ангажимент на Великобритания да договаря двустранно с Испания всяко споразумение, сключено с Европейския съюз, за да може то да влезе в сила за Гибралтар. Това предизвика остър сблъсък между Лондон и Мадрид.
Британският министър-председател Тереза Мей заяви, че суверенитетът на Гибралтар не подлежи на обсъждане, а Обединеното кралство няма да се откаже от него, докато народът не го поиска.
Местните власти в Гибралтар обвиниха испанската страна, че манипулира Европейския съвет в преследването на собствените си политически интереси:Fabian_Picardo

Фабиан Пикардо – главен министър на Гибралтар
„Нека бъдем ясни, а съобщението ни – недвусмислено разбрано в Мадрид, Брюксел и всички европейски столици. Гибралтар няма да бъде разменна монета в тези преговори. Гибралтар принадлежи на своите жители, а ние искаме да останем британско владение.”

Испания предложи споделен суверенитет върху Гибралтар, за да остане територията в Европейския съюз. Външният министър Алфонсо Дастис коментира, че Мадрид не желае затваряне на границата, за да могат да бъдат защитени испанците, които живеят и работят в Гибралтар. Според него подобен ход не би бил в полза на никоя от страните.

Най-ново

Единична публикация

Избрани