Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ЕТА се разоръжава напълно след половин век въоръжена борба

[post-views]
След 17 години издирване най-накрая заловиха политическия лидер на ЕТА

ETAБаската сепаратистка организация ЕТА спази обещанието от преди 3 седмици и потвърди пълното си разоръжаване. В официално съобщение организацията заяви пред баските и пред цялата международна общност, че считано от 8 април 2017 г. се превръща в невъоръжена организация.
В отвореното писмо до медиите, ЕТА обяви, че в деня на пълното разоръжаване – 8 април, в град Байона ще предаде всички оръжия и експлозиви, с които разполага, на представители на гражданското общество в Страната на баските. Сепаратистите предупреждават, че процесът на помирение не е приключил напълно. От една страна, имат опасения, че противниците на мира няма да се откажат и атака от тяхна страна не е изключена. От друга –  все още очакват изпълнението на исканията си от януари, стотици членове да организацията, излежаващи присъди, да бъдат прехвърлени в затвори, близо до семействата си.
През 2011 г. организацията прекрати на въоръжената борба, но отказа да предаде цялото си въоръжение на властите.
В борбата си за независима държава в Северна Испания и Южна Франция, от 1960 г. насам, по данни на испанското министерство на вътрешните работи, ЕТА е отнела живота на 829 души при близо 2500 терористични акта и други 200 неразкрити случая.

Най-ново

Единична публикация

Избрани