Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Реакциите на наказателните удари на САЩ – Западът: Подкрепя. Русия: Агресия!

[post-views]
Реакциите на наказателните удари на САЩ – Западът: Подкрепя. Русия: Агресия!

us-syria-flagsНаказателната акция на САЩ срещу режима в Сирия получи широк международен отзвук. Русия и Иран, които основните съюзници на Дамаск, определиха ударите като агресивни действия срещу суверенна държава.  Западът реагира позитивно на операцията.
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че цялата отговорност за последните събития в Сирия лежи върху действията на режима в Дамаск и използването на химическо оръжие. Сходна позиция изразиха в обща декларация  президентът на Франция Франсоа Оланд на Франция и германският канцлер Ангела Меркел.

OLANDФрансоа Оланд – президент на Франция

„Операцията е отговор, който трябва да бъде последван на международно ниво, при възможност в ООН, за да намерим начин да санкционираме Башар Асад и така да предотвратим поредното използване на химическо оръжие от режима в Сирия срещу хората.

Италия също подкрепи действията на САЩ. Премиерът на страната  Паоло Джентилони е разговарял лидерите на Франция и Германия и посочи, че е крайно време да започна преговори между всички страни, включително с решителната и конструктивна роля на Русия.

Паоло Джентилони – министър-председател на Италия

„Военните действия от миналата нощ не трябва да блокират, а да ускорят политическите преговори, за да се постигне дълготрайно решение. Това е единственият антидот срещи заплахата за тероризма.”

Турция като регионална сила и страна в конфликта вижда в американската военна операция стъпка към налагането на зона, забранена за полети.

Мевлют Чавушоглу – министър на външните работи на Турция

„Военната интервенция на САЩ дойде в най-точния и подходящ момент, и ние твърдо я подкрепяме. В същото време призоваваме поддръжниците на сирийското правителство да спра да го подкрепят. Само така може да се гарантира националното единство на Сирия, като се обяви незабавното прекратяване на огъня  д се търси  политическо решение.

Русия определи американските действия като грубо нарушение на международното право и агресия срещу суверенна държава. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че действията на Вашингтон ще се отразят негативно на руско-американските отношения.
Няколко часа след операцията Москва обяви, че прекратява всички споразумения с американците за въздушна безопасност. Мярката беше договорена като превенция от фатални инциденти между военновъздушните сили на двете страни, които активно оперират в небето на Сирия.
Иран, който осъди химическата атака, също реагира остро на наказателната операция. За Техеран американските действия могат да спънат общите усилия в борбата срещу тероризма.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани