Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Страните с най-малки армии в света

[post-views]
Страните с най-малки армии в света

Спецотряд от Коста Рика участва в съвместно регионално учение
Оказва се, по света съществуват държави, които не разбират важността на това да поддържат военна сила и фокусират развитието си в съвсем различна посока. Малката, или дори липсващата армия, може да се дължи на поне три причини. Възможно е държавата да не може да си позволи въоръжени сили. Другата причина е ако страната е контролирана от съседна държава. Третата възможност е ако страната поддържа мирни отношения с всичките си съседи и за нея не съществува реална опасност да бъде атакувана. 
Държавите, които не поддържат своя армия, са относително малки по територия и с малко население. Големите монархии и републики не биха могли да си позволят лукса да останат без въоръжени сили, независимо колко добри междусъседски отношения имат и колко приятелски са настроени към останалия свят. Ето някои от страните с най-малки армии:
Палестина
През 2014 г. жени военни от личната гвардия на палестинския президент взеха участие в учение в град Ерихон на Западния бряг

Държавата на палестинците все още е частично призната и има различни тълкувания за обхвата на територията й. От десетилетия в Ивицата Газа и на Западния бряг на река Йордан се водят въстания за независимост. Палестинци са и едни от най-известните терористи. Ето защо е учудващо, че Палестина има едва 500 души на активна военна служба и 56 000 паравоенни. 
Панама
Разположена на два океана, страната започва да поддържа своя армия след американската инвазия през 1989 г. Разположението й на Панамския провлак е стратегическо. Страната контролира Панамския канал, който свързва Атлантическия с Тихия океан. Нито Колумбия, нито Коста Рика – държавите с които граничи обаче, не я застрашават. В Панама има около 500 военни, които не са от резерва. Армията и обаче държи контрола над 12 000 души, които са част от паравоенни формирования. 
Коста Рика
Доскоро красивата карибска държава нямаше никаква армия. Сега разполага с 9800 души паравоенни, чиято цел е да поддържат мира. Те не минават през военна подготовка. 
Хаити
Красива островна държава, притежаваща някои от най-забележителните плажове на планетата. Хаити разполага с 400 военни на активна служба и с 2000 паравоенни. 
Мавриций 
Мавриций е голяма туристическа дестинация, която почти не притежава въоръжени сили. Все пак на книга те са 2000 души.
Вануату
Малка островна държава, създадена през 1980 г. Към момента разполага с 300 военни на активна служба. Все пак страната изрази желание да подобри въоръжените си сили и да увеличи броя на военнослужещите. 
Сейнт Китс и Нейвис
Държава, разположена върху два острова в Карибско море, източно от Пуерто Рико, известна като най-малката независима територия в района на двете Америки. Населението и наброява 53 000 души. Страната има 70 военни на активна служба и около 130 в резерва. Сейнт Китс и Нейвис разполага и със 119 паравоенни. 
Монако
23-ARMY-3
Карабинер от Ротата карабинери на Принца на почетна стража през Княжеския дворец
Княжество Монако е конституционна монархия и град-държава. Териториално само Ватикана е по-малка от нея. Монако е най-гъсто населената държава на Земята с население от 37 410 души, живеещи на площ от 1,95 кв.км. Само 263-ма души от тях са на активна военна служба. 
Обстоятелството, че огромно мнозинство от населението е натурализирано, а не поданици на принципата по рождение определя характерните особености за въоръжените му сили. От една страна огромният процент от натурализирани граждани означава, че е невъзможно въвеждането на обща военна повинност за населението. От друга страна по същата причина е и невъзможно създаването на институция за военно образование. Така основната част военнослужещи в Монако са бивши офицери, сержанти и войници от френската армия. Самите монарси на Монако традиционно получават офицерската си подготовка във Франция. На практика малката средизомноморска държава разчита изцяло на Франция за своята отбрана, което е скрепено и с договор за добросъседство между двете. Евентуална външна агресия, насочена спрямо Монако се очаква да бъде преодоляна от въоръжените сили на Франция, чиято сухоземна и морска територия граничи с Княжеството. Освен това миниатюрната територия на страната не позволява организирането на отбранителни линии и оперативен тил за отстъпление и това напълно обезсмисля организирането на въоръжени сили като възпиращ фактор пред чужда агресия. В страната липсват обичайните институции като министерство на отбраната, генерален щаб и дори институцията армия като цяло. Формално въоръжените сили на Монако включват две самостоятелни военни подразделения, подчинени на Държавния министър на Монако, но на практика никое от двете не може да бъде определено фактически като такова. 
Ротата карабинери на принца е основното войсково подразделение на княжеството. По-точно ротата би могла да бъде определена по-скоро като жандармерия и почетна гвардия, отколкото като конвенционално армейско подразделение. Основните й функции са осигуряване на личната охрана на Принца на Монако, неговото семейство, резиденции и висшите държавни служители на княжеството.
Корпусът пожарникари официално също е определян като част от въоръжените сили на княжеството, но в действителност представлява противопожарната служба и гражданската защита на държавата. Корпусът включва 10 офицери, 26 подофицери и 99 пожарникари, както и около 25 цивилни служители.
Антигуа и Барбуда
Отново голяма туристическа дестинация. Разположена недалеч от Сейнт Китс и Нейвис, страната е известна с екзотичните си плажове и със забележително хубавото време. Посещавана е целогодишно от хиляди туристи, а туризмът е основата на местната икономика. На население около 90 000 души се падат 170 военни на активна служба и 75 в резерва. 
Желаещите да постъпят в армията минават през дълга основна военна подготовка. Курсът продължава пет месеца. Обучението включва маршируване, военни игри, полеви тактики и 30 часа плуване, тъй като бреговата охрана е част от армията. 
Исландия
Исландия е единствената държава член на НАТО, която няма своя постоянна армия. Северната островна страна разполага със 130 души паравоенни и с брегова охрана. 
От май 2008 година страните от НАТО периодично патрулират в исландското въздушно пространство под исландска въздушнаополицейска мисия. Исландия подкрепи нахлуването в Ирак през 2003 година, въпреки по-задълбочените конфликти. Исландия участва в продължаващия конфликт в Афганистан. Първият нов патрулен кораб в продължение на десетилетия стартира на 29 април 2009 година. Според глобалния индекс на миролюбието, Исландия е най-спокойната страна в света. Има ниско ниво на престъпност и високо равнище на социално-политическа стабилност.
Андора
Разположена между Франция и Испания, страната заема едва 468 кв.км площ. Възприемана е като рай за пазаруване и има известни ски-курорти. Не разполага с редовни въоръжени сили, а всички силови функции се поемат от полицията. В страната има 100 паравоенни, които не са преминали през военно обучение, както и 240 полицейски офицери. Отговорност за отбраната на Андора носят Франция и Испания. Основната задача на полицията е да опазва обществения ред, да осъществява контрола по границите. В полицията служат и спецчасти – планински спасители и сапьори. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани