Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Срещата на Г-7 за Сирия – без санкции срещу Русия, но Асад трябва да си върви

[post-views]
Срещата на Г-7 за Сирия – без санкции срещу Русия, но Асад трябва да си върви

g7_fahnen_mit_logo

Русия няма да бъде наказа с нови санкции, заради активната си подкрепа за режима в Сирия.  Това решиха външните министри на най-развитите страни в света, които се събраха във формат Г-7 в италианския град Лука. Все пак първите дипломати са единодушни, че докато президентът Башар Асад е власт, намиране на мирно решение на сирийски конфликт в невъзможно.
Основната тема на форума е търсенето на общо позиция за конфликта в Сирия. Към първите дипломати на най-развитите страни в света се присъединиха и колегите им от страни в Близкия Изток.
По време на срещата Великобритания и Канада призоваха за налагането на нови санкции срещу Русия, която подкрепя сирийския режим, особено в контекста на последната правителствена атака с химическо оръжие срещу цивилни.
Италия обаче се обяви, против, като външният министър на страната Анджелино Алфано, посочи, че никой не иска да притиска Русия в ъгъла, а да се търси диалог.
До необходимостта за сближаването на позиции се стигна, след като ситуацията в Сирия придоби съвсем нови измерения, след решението на САЩ да нанесат ракетни удари срещу ключова военновъздушна база за режима в Дамаск.
Веднага след приключването на срещата държавният секретар на САЩ Рек Тилърсън замина и вече е в Москва, за да обсъди ситуацията с руския си колега Сергей Лавров.
На път за руската столица Тилърсън беше категоричен, че Асад няма място в следвоенна Сирия.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани