Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Северна Корея пред нов опит с ядрено оръжие

[post-views]
Първи взаимен обстрел – Сеул и Пхенян си размениха ракети

koreaСеверна Корея най-вероятно се подготвя за нов – шести ядрен опит. Това съобщи базираната в САЩ изследователска група Север 38, като посочва, че се забелязва значителна активност на един от основните военни ядрени полигони. Япония в същото време се опасява, че Пхенян може да използва химическо оръжие.
Всеки един опит с ядрено оръжие от Северна Корея е нарушение на приетите от Съвета за сигурност на ООН резолюция. Независимо от санкциите Пхенян е твърдо решен да се сдобие с оръжие за масово унижение.
Само преди ден японският премиер Шинзо Абе предупреди депутатите в парламента, че комунистическата държава, вече разполага с ракети, които могат да носят бойни глави с химическия отровен газ зарин

Шинзо Абе – министър-председател на Япония:

„По-рано този месец бяха убити над 100 души с този газ. Затова ние трябва приемем тази реалност и да сме сигурни, че Северна Корея няма да тръгне по този път.

Само след няколко дни започват чествания по случай 105 годишнина от раждането на бащата на КНДР Ким Ир Сен.
Експертите очакват именно на най-големият Националния празник Деня на слънцето, режимът в Пхенян може да реши да проведе поредния опит а ядрено оръжие.
Напрежението на полуострова е високо. САЩ изпратиха бойна морска група в района, като само преди ден президентът Тръмп написа в туитър, че Америка не се страхува да започне самостоятелни военни действия срещу Северна Корея, ако Пекин откаже да помогне за решаването на въпроса.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани