Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

13 години след заложническата драма в Беслан – Европейският съд за правата на човека осъди Русия

[post-views]
13 години след заложническата драма в Беслан – Европейският съд за правата на човека осъди Русия

EVROPEISKI SUDЕвропейският съд за правата на човека постанови, че в реакцията си на заложническата драма в Беслан през 2004 г. руските власти са допуснали сериозни пропуски и са нарушили основни актове на международното хуманитарно право. При терористичния акт загинаха повече от 300 души, повече от половината – деца.
На 1 септември 2004 г., в първия ден от учебната година, група чеченски бунтовници се окупира в училище в град Беслан, Сверна Осетия и взе за заложници повече от 1200 души.
Два дни по-късно намесата на руски военни части сложи край на драмата, но статистиката беше черна – 334 жертви, сред тях 180 деца и 750 ранени.
Съдът в Страсбург посочи, че руските сили за сигурност не са защитили живота и безопасността на заложниците, въпреки че мащабът на заплахата е бил известен. Не са ограничили и рисковете по време на спасителната операция като са прехвърлили допустимата употреба на смъртоносни оръжия. С това Москва е допринесла за увеличаване броят на жертвите, посочи съда. Магистрати коментираха, че по-доброто познаване на правните стандарти може да предотврати подобни нарушения в бъдеще.
Русия беше осъдена на плати близо 3 милиона евро обезщетение на пострадалите и на семействата на загиналите, заедно с 88 хиляди евро разходи по делото. От Кремъл заявиха, че ще обжалват решението.

Най-ново

Единична публикация

Избрани