Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Британският премиер обяви план за предсрочни избори

[post-views]
Тереза Мей оцеля след поредния вот на недоверие – в междупартийни разговори търси вариант за Брекзит

Британският премиер Тереза Мей обяви, че иска провеждането на предсрочни парламентарни избори. Решението, което никой не очакваше, идва по-малко от месец, след като Лондон официално започна процедурата по напускане на ЕС.
Британският премиер Тереза Мей иска предсрочните парламентарни избори да се проведат на 8 юни. Основната причина е липсата на единство в парламентарно представените политически сили. В изявлението си тя заяви:

През последните седмици лейбъристите заплашиха, че ще отхвърлят всяко едно крайно споразумение, което ще постигнем с Европейския съюз. Либералдемократите също искат да блокират работа на правителството. Шотландските националисти също обявиха, че ще гласуват срещу закона, с който официално се отменя членството на Великобритания в ЕС. В същото време членовете на Камарата на Лордовете обещаха да следят всяка една наша крачка.
Разделението в парламента ще постави пред риск възможността ни да направим Брекзит успешен. Това ще доведе до несигурност и нестабилност, което ще навреди на страната ни.

 

Решението на Мей е сигнал, че правителство иска твърд мандат, за да може да доведе докрай развода с ЕС. То идва в момент, когато опозицията в лицето на лейбъристите, не се радва на висока обществена подкрепа, докато управляващата консервативна партия се радва на стабилна преднина.
На този етап единствено пазарите на острова реагираха, като малко след новината, британската лира започна да поевтинява спрямо долара. Дали плановете на Тереза Мей ще получат подкрепа от парламента, ще стане ясно в четвъртък.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани