Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Референдумът в Турция – Тръмп поздрави Ердоган за победата

[post-views]
Референдумът в Турция – Тръмп поздрави Ердоган за победата

erdogan trumpАмериканският президент на Доналд Тръмп е поздравил в телефонен разговор турския си колега Реджеп Таийп Ердоган за историческата му победа на референдума в неделя. С много, малко преднина турците се отказаха от парламентарната си република за сметка на президентската.
Телефонният разговор между Доналд Тръмп и Реджеп Ердоган е бил предварително уговорен, като основната тема е била ситуацията в Сирия. И все пак подкрепата на САЩ към Турция, е поредното разминаване с позицията на ЕС, след като редица европейски страни видяха в близките резултати от референдума едно разединено турско общество и призоваха Ердоган да прояви повече отговорност.
На фона на съобщенията за нарушения и липсата на прозрачност при гласуването, Турция обяви че удължава с още три месеца извънредното положение в страната, въведено след неуспешния военен преврат от миналия юли.
И докато симпатизантите на Ердоган празнуваха с него резултатите на голям митинг пред президентския дворец, хиляди протестираха в големите градове на страната, срещу отказа на властите да проведат повторно преброяване на гласовете.
С одобрените промени в конституцията Турция реално се превръща в президентска държава. Половината хора виждат в това опит от страна на Ердоган да наложи авторитарно управление, а другата половина – като шанс за стабилност в страната.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани