Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Британският парламент одобри провеждането на предсрочни избори

[post-views]
Тереза Мей загуби подкрепата на северноирландците след публикуването на правния анализ на сделката за Брекзит

Tereza-Mei

Британският парламент одобри искането на министър-председателя Тереза Мей за провеждане на предсрочни избори на 8 юни. В подкрепа на предложението се обявиха 522 депутати. 13 гласуваха против. Изненадващото решение на Мей беше посрещнато противоречиво от жителите на острова.
Свикването на предсрочните избори във Великобритания се нуждаеше от подкрепата на 2/3 от депутатите в парламента. Резултатът от вота беше ясен, след като ключови политически лидери обявиха, че ще подкрепят предложението за предсрочни избори. Британският министър-председател Тереза Мей защити решението си, което е първият й обратен завой, като премиер. Нейният довод е, че докато страната е сплотена, политическият елит е по-разединен от всякога по темата за Брекзит. Ето как посрещнаха британците малко очакваната новина.

„За мен това решение има смисъл. Консерваторите се радват на преднина от 21 процента пред лейбъристите, и всеки би се възползвал от този шанс, вместо да продължи да се надява на някакво крехко мнозинство.”

Други не са чак толкова практични във вижданията си.

„Смятам, че Мей го направи нарочно, защото опозицията е много слаба и в момента реално няма никаква друга алтернатива. Лично аз смятам, че това беше лоша новина за страната.

„Не смятам, че това ще излекува страната. Мисля, че този вот е добър единствено за нея и правителството й, но не смятам, че изборите са добър вариант. Мисля, че отново ще има разногласие, но трябва да изчакаме и ще видим.

Експерти предупреждават, че решението на Мей може да й изиграе лоша шега, защото близо 48 процента от британците гласуваха за оставане в ЕС. Вотът може да се окаже наказателен за консервативната партия.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани