Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Вотът в Турция -Разделено общество и критики

[post-views]
Вотът в Турция -Разделено общество и критики

TURCIA-2Поредна нощ срещу сряда хиляди излязоха по улиците на Истанбул, Анкара, Измир и други големи градове в знак на протест срещу резултатите от референдума в Турция, съобщи Юронюз. Вотът дава нови правомощия на президента Ердоган, както и възможността той да управлява страната до 2029 г. 
В истанбулския квартал Бешикташ демонстрантите са скандирали срещу президента и обвиняват Висшата избирателна комисия в партийни пристрастия. Критиката е отправена към решението на комисията да определи за валидни подадени на неделния референдум бюлетини, които са били без необходимите печати.
Вотът в неделя
В неделя 51,41 на сто от избирателите гласуваха с „да“ на допитването, което предвижда реформа, въвеждаща президентска система на управление, а 48,6 на сто са против. Според единия лагер промените са важни, за да се осигури стабилност в ръководството на държавата. Противниците на конституционните промени пък заявяват, че те ще доведат до засилване на авторитаризма в страната. Конституционната промяна би позволила теоретично на Ердоган да остане на власт най-малко до 2029 г. За да влязат в сила предлаганите промени в законодателството, положителен вот на референдума трябва да са дали 50% плюс 1 от гласувалите. В неделя право на глас имаха над 58,3 млн. турски граждани. В цифри около 1,3 милиона повече са гласували „за“. Избирателната активност е била 86 процента. Oбщият брой на имащите право на глас е 58 366 647 души. Окончателни данни ще има след дни.
Сред турците в Европа 77,1% от имащите право на глас турци в Белгия са подкрепили конституционните промени в полза на президента Реджеп Ердоган, сочат резултати от преброяването на гласовете на 44,5 хиляди участници в допитването, съобщи радио „Премиер”. Според белгийското радио, турците, които живеят в тази страна, са демонстрирали най-високо равнище на подкрепа за Ердоган измежду всички държави в ЕС. 
В Австрия „за” промените са гласували 73,2% , в Холандия – 70,3%, във Франция – 65,2%, в Германия – 63 на сто. В Дания „за“ са гласували 60,6 процента.
Против конституционните поправки са се обявили 86,7% от турците в Испания и 79,1% от живеещите във Великобритания, посочва радиото. 71.35% от турците в България са гласували „против” на референдума. А 28.65% са гласували „за”, показват данните на Анадолската агенция.
Нарушения при гласуването
Президентът Реджеп Ердоган обяви референдума за исторически и поздрави народа за взетото решение. От опозицията оспориха резултатите от неделния вот и поискаха гласуването на бъде анулирано. Опозиционната Републиканска народна партия на Турция обжалва пред Висшата избирателна комисия (ВИК) и иска пълното премахване на резултатите от референдума, съобщиха АФП и РИА Новости. Според получените в информационните агенции текстове на изявлението, подписано от ръководителя на парламентарната група на НРП, Бюлент Тезкан, по време на референдума „има бюлетините без печати, за които ВИК са предприели противоречиви решения“, тези бюлетини са пускани в урните, въпреки протести на наблюдателите. Сред нарушенията има и множество случаи на гласуване извън кабини, гласуване на места, недостъпни за наблюдателите и агитация в изборния ден. „Всички тези негативни явления са довели до беззаконие по време на референдума, и затова резултатите трябва да бъдат премахнати“, казват от партията.
Според правозащитната организация „Хюман райтс уоч” резултатът от референдума в Турция, преминал в условията на безпрецедентни политически репресии, ще доведе до прекалена централизация на властта в ръцете на президента.
Анализатори коментираха, че още със събуждането си в понеделник, Турция вече е разединена – по-малко от 2%, според данните към момента, е разликата в полза на гласувалите „за“ конституционната промяна, съсредоточаваща властта в ръцете на Ердоган. 
Международните наблюдатели от ОССЕ обобщиха, че техническата страна
на допитването е била добре организирана, но на избирателите не е била предоставена безпристрастна информация за основните положения на реформите. Турското външно министерство нарече „неприемливи” коментарите на мисията на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа за вчерашния референдум в страната.
„Да се каже, че референдумът е под международните стандарти, е неприемливо”, посочват от ведомството и допълват, че на наблюдателите са лисвали обективност и безпристрастност. „Първо си знайте мястото!”, каза Ердоган по адрес на наблюдателите в обръщение към привържениците си пред президентския дворец в Анкара. 
Политическите реакции
Европейската комисия също призовава за проверка на вота. Въпреки това Европа реагира предпазливо на резултатите. „С оглед на близките резултати на референдума и дълбоките последици на конституционните промени ние призоваваме турските власти да търсят възможно най-широко национално съгласие при тяхното прилагане“, гласи съвместно изявление на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини и комисаря за съседската политика и преговорите за разширяване Йоханес Хан. „Конституционните промени и особено тяхното практическо приложение ще бъдат оценявани в светлината на задълженията на Турция като страна член на ЕС и като член на Съвета на Европа“, се казва още в изявлението.
Официален представител на НАТО заяви, че конституционният референдум в страната-членка на Алианса „е проблем на турския народ“.
Русия и САЩ поздравиха Ердоган за постигнатия резултат. Самият той отхвърли в интервю за СиЕнЕн обвиненията, че е диктатор. По думите му обаче, допитването не е било организирано лично заради него, за да се облагодетелства той.  Аз съм смъртен и мога да умра във всеки момент, заяви той. 
Държавният глава счита, че страната се е доказала като демокрация с даденото право на хората да определят промени като тази, за която последно гласуваха.  Ако имахме диктатура, това нямаше да се случи, обяви той.TURCIA-1

Президентът иска връщане на смъртното наказание
Още неизстинало това допитване, Ердоган, който от 15 години управлява югоизточната ни съседка, заговори за нов референдум – за възстановяването на смъртното наказание в страната. „Ако пред мен има такъв проектозакон, аз ще го одобря. Но ако няма подкрепа от опозицията в парламента, тогава какво ще правим? Тогава може да проведем друг референдум по този въпрос“, заяви Ердоган.
Той се закани на Европа, като заяви, че може да свика допитване и за членството на Турция в ЕС след критиките на ОССЕ. 
От Брюксел предупредиха Анкара, че въвеждането на смъртно наказание може да сложи край на амбициите на Турция да стане член на ЕС. „Отхвърлянето на смъртното наказание е един от основните принципи на Съвета на Европа и неговото повторно въвеждане ще бъде просто несъвместимо с продължаване на членството на Турция в организацията.“ Това коментира социалистът от Люксембург Ив Крюхтен, който е главен докладчик за премахване на смъртното наказание за Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ). „Президентът Ердоган не трябва да си прави илюзии, че повторното въвеждане на смъртното наказание би било просто несъвместимо с продължаване на членството на Турция в Съвета на Европа“, декларира той.
 

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани