Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Допълнителни пари за войните ни в Косово

[post-views]
Украйна изтегля мироопазващите си сили от Косово

20150925_150925-kforНа последното заседание на МС бе уточнен редът за изплащане на командировъчни за българските военнослужещи, участващи в операцията на НАТО в Косово. Прието е допълнение в решението от ноември 2016 г., с което се разрешава изпращането на до 10 военнослужещи от българските ВС за участие в операцията на силите на НАТО в Косово в състава на батальона за разузнаване и наблюдение.
Промяната е продиктувана от факта, че българските военнослужещи ще изпълняват задачи и извън района на базата, в която ще бъдат настанени. Това налага изплащането на пътни и квартирни разходи, както и на допълнителни дневни пари, когато изпълнението на задачите е с продължителност повече от ден. Средствата ще бъдат осигурявани от бюджета на МО.
Правителството разреши България да отпусне хуманитарна помощ за Афганистан, Йемен и Сирия в размер на 300 000 евро от одобрените средства от бюджета на МВнР за официална помощ за развитие и хуманитарна помощ. Осигурената помощ е за преодоляване на хуманитарните предизвикателства в тези държави, за възстановяването им и за подобряване на положението на техните граждани. 
Министрите от служебния кабинет са одобрили българската позиция за заседание на министрите от ЕС, отговарящи за кохезионната политика. На заседанието на Съвета по общи въпроси – формат „Кохезионна политика“ на 25 април в Люксембург ще се обсъди ролята на кохезионната политика след 2020 г. Според България, европейската кохезионна политика е преди всичко политика за дългосрочни инвестиции в растеж и заетост и произтича от Договора за функционирането на ЕС. Страната ни смята, че кохезионната, като основна инвестиционна политика, трябва да продължи да се прилага във всички и от всички региони на ЕС, да е по-фокусирана върху резултатите, отколкото върху процедурите, да бъде прилагана в условията на взаимно доверие между участниците, с по-малко и по-ефективни предварителни условия, водещи до реални и ефективни реформи. Ще бъдат одобрени и заключения по доклад на ЕК за изпълнението на макрорегионалните стратегии на ЕС. Сред тях е и Стратегията за развитие на Дунавския регион, в която сме участник.  По доклада с резултатите от заседанието на Съвета „Правосъдие и вътрешни работи” – част „Вътрешни работи” от 27 март в Брюксел министрите са обсъдили граничното управление, повишаването на ефективността от връщането, актуалната миграционна ситуация и реформата на общата система на убежище. Основното предизвикателство пред ефективните връщания остава трудната комуникация с държавите на произход и транзит и за да се постигне стабилност, политическите договорености с третите страни следва да се обвързват с практически мерки. Делегацията ни е поставила и въпроса за своевременното предоставяне на достъп на България и Румъния до Визовата информационна система.

Най-ново

Единична публикация

Избрани