Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ПАСЕ наложи мониторинг на Турция

[post-views]
Заради сондажите край Кипър – ЕС наложи санкции на Турция

EU TURKEYПарламентарната асамблея на Съвета на Европа реши отново да постави Турция под наблюдение. Това може да спъне членството на страната в ЕС.  Анкара реагира остро и определи решението като несправедливо и политически мотивирана операция.
Депутатите в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа одобриха мярката срещу Турция с 113 гласа за и 45 против. Те изразяват безпокойство от цитирам заглушаване на инакомислието и нарушаване на човешките права при управлението на президента Реджеп Тайип Ердоган.
Мярката идва седмица след референдума в Турция за промени в Конституцията, които реално превръщат южната ни съседка от парламентарна в президентска република.
Докладчикът на ПАСЕ за Турция Мариане Мико заяви днес, че промените, които съществено разширяват президентските правомощия не съответстват на нашето фундаментално и всеобщо разбиране за демокрация“. Тя подчерта, че мониторинговият процес не е „наказание“.
Не така Анкара възприема нещата. В съобщение на турското външно министерство се посочва, че решението на ПАСЕ е позор за организацията и поредното доказателство, че ксенофобията и ислямофобията се „разпространяват стремително“ в Европа.”

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани