Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Венецуела пред гражданска война

[post-views]
Венецуела пред гражданска война

protest

Най-малко трима души загинаха във Венецуела при поредните сблъсъци между опозиция и симпатизанти на президента Николас Мадуро. Все още няма информация от кой лагер са жертвите. С това общият брой на загиналите по време на антиправителствените протести в последните 3 седмици достигна 24 души.
Омбудсманът Тарек Сааб съобщи, че още няколко души в щата Мерида са сериозно ранени и се намират „между живота и смъртта”. Според губернатора на щата вината за това носят паравоенни групировки. В столицата Каракас полицията използва сълзотворен газ срещу демонстрантите.
Напрежението ескалира в понеделник, когато Върховният съд на Венецуела постанови, че поема правомощията на доминирания от опозицията парламент. Решението отприщи вълна от протести с искания за незабавно произвеждане на избори, освобождаване на арестувани активисти и пълна автономия на конгреса. Общонационалният протест блокира основните пътни артерии в цялата страна.

„Изтощени сме. Всички младежи си тръгват от страната, защото тук нямат бъдеще. Не искаме повече насилие, нито смърт заради този престъпен режим. Искаме да се избавим от него и единственият начин е да протестираме.”

Недоволството се подхранва и от продължаващата икономическа криза, която поставя нацията на ръба на оцеляването. 
Президентът Николас Мадуро се дистанцира от случващото се и обяви, че местните избори, които трябваше да се състоят миналата година, ще бъдат насрочени за края на 2017 г.

Най-ново

Единична публикация

Избрани