Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Чистката в Турция продължава – нови масови арести заради неуспешния преврат

[post-views]
Кола избухна в Турция, двама загинаха

police turkeyНови масови арести в Турция. Властите са задържаха над 1000 души за последните 24 часа. Арестите са част от продължаващото разследване около неуспешния опит за преврат от миналото лято.
По-голямата част от задържаните са служители на полицията. Според властите акцията била срещу секретно паралелно образувание в силовите структури, ръководено от бившия съюзник на президента Ердоган, а сега него най-голям враг – мюсюлманският духовник Феттулах Гюлен.
Анкара е категорична, че именно той е кукловодът на неуспешния пуч на 16 юли 2016г. От тогава властите задържаха над 40 хиляди души и уволниха или отстраниха от работа над 120 хиляди държавни служители, сред които офицери от армията и полицията, прокурори и университетски преподаватели.
Последните масови арести идва ден, след като Парламентарната асамблея на Съвета на Европа реши да постави отново Турция под наблюдение, заради заглушаването на инакомислието и нарушенията на човешките права при управлението на президента Реджеп Тайип Ердоган.  Влиятелната организация за защита на човешките права не одобрява и делегираните нови правомощия на турския президент сред референдума за промени в Конституцията, които реално концентрират цялата власт в ръцете на един човек. Анкара видя в обвиненията прокарването на ислямофобия, и определи решението на организацията като „позор”.
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, в интервю за агенцията Ройтерс, коментира, че решението на ПАСЕ, е политически мотивирано, и вече обмисля дали на не прекрати продължаващите от половин век преговорите за членство с ЕС. 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани