Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Вяра Йовева: Фотографията е смисълът на живота ми

[post-views]
Вяра Йовева: Фотографията е смисълът на живота ми

22-QNEV JOVEVA– Какво те подтикна да направиш тази изложба?

– Подтикна ме това, че исках да мотивирам българския войник. Зад името “Българска армия” стоят лицата на хората. Исках да покажа техния живот по време на събитие, след това и в обичайното им ежедневие. Подтикна ме желанието да покажа хората.

– Какво чувстваш, когато тръгваш на лов за образи и мигове – на площада, на плаца, на полигона?

– Отивам с хъс. Отивам с мотивацията да хвана най-доброто. Да хвана момента и хората.  След това идва и удовлетворението от това, което съм направила. 

– Какво е за тебе да бъдеш военен фотограф? Защото военната фотография се различава от цивилната? 

– Наистина са коренно различни. За мен военната фотография е привилегия, защото това е една от най-трудните професии. Военният фотограф работи при други условия. Трябва да прави понякога това, което правят и войниците. Да заляга, да се качва на кораби, да слиза от хеликоптери, да мисли бързо. И преди всичко да мисли един ход напред, за да постигне това, което иска. 

22-SNIMKA 1– Какво ти дава военната фотография?

– Дава ми възможност да общувам с хората от всички видове Въоръжени сили. Да общувам и да се уча от тях, защото винаги, когато отивам на някое събитие аз съм мотивирана да хвана най-доброто. Всяко събитие, мероприятие или учение, което снимам, учи на нещо и мен, за да мога да покажа най-доброто от себе си. Винаги гледам положително на нещата. 

– Прави ли ти впечатление някаква разлика между хората, които са в талвега на воинската професия и тези от цивилния живот?

– Да, прави ми впечатление, защото военнослужещите като цяло са стриктни и точни. Прави ми впечатление, защото ако трябва нещо да се направи, военните го вършат въпреки обстоятелствата, защото е в името на родината. Армията е символ на държавността. 
22-SNIMKA 2
– Военните носят това чувство, нали?

– Да, носят го, те вярват в такива неща.

– Как виждаш дамите в униформа през обектива? Вече има много жени в нашата армия.

– Виждам ги много сериозни и всеотдайни. И амбициозни. Правят всичко, за да изпълнят всяка задача, която им е поставена, за да се докажат. Освен това са изцяло отдадени на службата. 

– Какво изкуство за тебе е фотографията?

– Фотографията за мен е смисъла на живота ми. Страстта ми към фотографията дойде ненадейно и остави в мен отпечатък завинаги.

Най-ново

Единична публикация

Избрани