Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ракетите на Северна Корея се целят в САЩ

[post-views]
Ракетите на Северна Корея се целят в САЩ

23-RAKETI PARADЯдрената програма
Собствената ракетна програма на Северна Корея започва с балистични ракети „Скъд”, като първата партида идва през Египет през 1976 г. До 1984 г. страната изгражда своя версия, наречена „Хуасонг”. Това са ракети с максимален обсег на действие около 1000 км и могат да носят конвенционални, химически или биологични бойни глави.  

Следва подобрената версия „Нодонг” – „Скъд” с увеличен обсег около 1300 км. През април 2016 г. анализатори от Международния институт за стратегически изследвания обявиха, че ракетите са „доказана система, която може да удари цялата територия на Южна Корея и голяма част от Япония”. „Хуасонг-10”, известна и като „Мусудан” е тествана през 2016 г. Оценките за обсега на действие на ракетата се различават драматично – според Израел обсегът е 2500 км, а американската противоракетна агенция го смята на около 3200 км. Други източници дават обсег от 4000 км. 

През август 2016 г. Северна Корея обяви, че е тествала базирана в подводница балистична ракета земя-земя със среден до голям обсег на действие. Тя е наречена „Пукуксонг -1”. „Пукуксонг-2” е изстреляна от земя през февруари 2017 г. 
 

23-RAKETI VIDOVEЯдрената програма на Пхенян е източник на сериозни опасения през последните години. Еднакво притеснени са както САЩ и държавите от ЕС, така и доскорошните покровители на Северна Корея – Русия и Китай. Още преди години стана ясно, че страната разполага с ядрен арсенал, с който е в състояние да порази съседна Южна Корея, както и близка Япония. Дали обаче е възможно тя да атакува континенталните територии на САЩ, анализаторите все още спорят. Междувременно Пхенян влиза в новините през няколко месеца с обява за нов ракетен тест. Според БиБиСи арсеналът на днешната севернокорейска армия дълго време представлява комбинация от съветски и китайски оръжия, както и бронирани машини местно производство. 

Ракетният арсенал на затворената държава прогресира през десетилетията от груби ракети с дизайн от Втората световна война към такива със среден обсег, способни да ударят мишени в Тихия океан. 

23-RAKETA TREAKTORIQПоследните усилия на Пхенян в тази насока изглежда са фокусирани към изграждането на надеждни ракети с далечен обсег, които да имат потенциала да достигнат континенталните територии на Съединените щати. На паради в севернокорейската столица от 2012 г. насам са забелязвани два типа междуконтинентални балистични ракети – KN-08 и KN-14. Пренасяна и изстрелвана от платформата на модифициран камион, триетапната KN-08 вероятно има обсег на действие от 11 500 км. Смята се, че KN-14 е двуетапна ракета с вероятен обсег на действие около 10 000 км. 

Засега нито една от двете не е тествана в полет, но скорошни разузнавателни снимки показват полеви изпитания на двигателя и нещо, което прилича на топлинен щит за тестване на бойна глава. 

Въпреки очевидния прогрес, специалистите са на мнение, че Пхенян все още не притежава възможността точно да се прицели към конкретен град, или да създаде по-малка ядрена бойна глава. 
23-PUKUKSONG
Междуконтиненталните балистични ракети се смятат за последна дума в развитието на бойната мощ, тъй като позволяват на държавата, която ги притежава да атакува с масивна огнева мощ свои опоненти от другата страна на планетата. Единствената истинска причина страната да харчи пари, време и усилия за създаването им е да има възможността с тях да изстреля ядрени оръжия, коментира БиБиСи. 

По време на Студената война 

Русия и САЩ търсят различни начини да предпазят от чуждо разузнаване и да доставят своите ракети. Крият ги в силози, закачат ги на огромни камиони или ги пренасят с подводници. Всички балистични ракети са създадени да се крият и пренасят по същия начин. Това са мултиетапни ракети, задвижвани от твърдо или течно гориво, които могат да пренасят оръжейния си товар извън атмосферата в открития космос. Обикновено бойната глава е термоядрена и след като е изстреляна, навлиза в атмосферата и се взривява или над или директно върху мишената. Някои ракети притежават „платформи за множество независимо определяни мишени”. Те имат множество бойни глави, за да могат да 
уцелват повече от една мишени и така да объркват противоракетната отбрана. В периода на Студената война обсегът и потенциалната заплаха от съществуващите междуконтинентални ракети се смята за достатъчна да осигури взаимно унищожение на противниците. Тази заплаха вероятно е в основата на поддържането на мира в този период, тъй като нито една от двете съпердържави не би могла да спечели, без да понесе неизчислими загуби. 

САЩ пращат подводница, Пхенян гневен.

Американска подводница е пристигнала в Южна Корея на фона притесненията за нови изпитания на ракети и ядрени опити от страна на Северна Корея.

Въоръжената с ракети ядрена подводница „Мичиган“ ще се присъедини към групата бойни кораби, водени от самолетоносача „Карл Винсън“, съобщи Би Би Cи.

Северна Корея отбеляза 85-ата годишнина от създаването на армията си във вторник. Преди комунистическата държава отбелязваше подобни събития с изпитания на ракети. Напрежението нарасна на Корейския полуостров през последните седмици, след като САЩ и Северна Корея размениха остри реплики.

Подводницата „Мичиган“ е въоръжена с 154 крилати ракети „Томахоук“, като на нея се намират 60 бойци от специалните части. Очаква се подводницата да вземе участие във военни учения с групата бойни кораби, водена от самолетоносача „Карл Винсън“, изпратена от САЩ с цел показване на „мускули“ на Северна Корея. Пхенян по-рано реагира гневно на изпращането на американските бойни морски съдове към Корейския полуостров, заплашвайки, че ще потопи самолетоносача и ще извърши „супер мощен превантивен удар“ срещу американската агресия.
 

Най-ново

Единична публикация

Избрани