Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Меркел: Отношенията с Турция са сериозно засегнати

[post-views]
Меркел: Санкциите за Русия остават заради Крим


German Chancellor and leader of the Christian Democratic Union (CDU) Angela Merkel gestures during the second day of the CDU party congress in Karlsruhe, Germany December 15, 2015. REUTERS/Kai Pfaffenbach   TPX IMAGES OF THE DAY - RTX1YQ8Q
Отношенията между Европейския съюз и Турция са засегнати сериозно от действията, предприети от президента Реджеп Ердоган. Това заяви в Бундестага германският канцлер Ангела Меркел, цитиран от АФП.

„Ситуацията през последните две седмици засегна сериозно германско-турските отношения, както и европейско-турските отношения“, каза Меркел пред депутатите в парламента на Германия, посочвайки по-конкретно арестувания от Анкара германски журналист Дениз Юджел и че отношението към него е било „несъвместимо с конституционната държава“. Журналистът, който е кореспондент на в. „Велт“ в Турция и който е с двойно германско-турско гражданство, беше арестуван през февруари по обвинения в тероризъм и очаква да бъде изправен на съд. Той е държан в изолация и на Германия є беше позволено само едно посещение на консул досега.

Меркел поиска от Анкара да отговори на въпросите, повдигнати от европейските наблюдатели за нередности в референдума, с който турският президент Реджеп Ердоган получи пълна власт в страната. Тя изрази опасения, че референдумът за разширяването на правомощията на Ердоган на 16 април не е бил проведен при честни условия. 

Според доклада на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) и Съвета на Европа са манипулирани около 2,5 милиона гласа, което е дало на управляващите в Турция победата в народното допитване.

Канцлерът допълни, че развитието на вътрешнополитическата обстановка в Турция изисква реакция от страна на ЕС. По думите є, тя също така ще използва срещата на върха на ЕС в Брюксел в събота, за да обсъдят „какви мерки ще бъдат подходящи“ да предприеме Общността спрямо Турция.

В сряда, по време на дебат с комисаря по европейската политика за съседство и преговори за разширяване Йоханес Хан, евродепутатите посочиха, че Европа не затваря вратата за Турция, но последните промени подтикват да се търсят алтернативи на присъединяването на Турция към ЕС. Това се казва в съобщение от пресслужбата на Европейския парламент. 

Междувременно Ердоган заяви, че ще преразгледа позицията си за присъединяването си към Европейския съюз, ако се запазят сегашните враждебни настроения в някои държави-членки на общността. 

„Ако те не действат честно, ние трябва да търсим изход. Защо трябва да чакаме още? Това са 54 години. Великобритания попита хората и те гласуваха за „Брекзит”, каза Ердоган пред Ройтерс. Той добави, че е готов да постави въпроса за присъединяването на страната към ЕС на референдум.

Най-ново

Единична публикация

Избрани