Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Новият президент на Южна Корея готов да посети КНДР

[post-views]
Новият президент на Южна Корея готов да посети КНДР

south korea

Новият президент на Южна Корея Мун Дже Ин обяви на церемонията по стъпването си в длъжност, че е готов да посети Северна Корея с цел да нормализира двустранните отношения. Смекчаването на курса към Пхенян беше едно от предизборните обещания на Мун, с което той спечели предсрочните президентски избори на 9 май.
Сред приоритетите на новия южнокорейски президент е намаляването на напрежението на Корейския полуостров, което през последните месеци достигна  до най-високите си нива от десетилетия.
В речта си пред парламента Мун Дже Ин заяви, че за да реши проблема е готов да замине за Вашингтон, Пекин и Токио, при подходящите условия – и в Пхенян.
Едва стъпил в длъжност Мун влезе в челен сблъсък с традиционния си съюзник – САЩ. Докато администрацията на американския президент Доналд Тръмп иска да се увеличи дипломатическия натиск върху Северна Корея заради ядрените й програми, то новият южнокорейски лидер е защитник на идеята за диалог с Пхенян.
Мун заяви, че е готов да поеме посредническа роля между САЩ и Китай, след разгръщането на американския противоракетен щит в Южна Корея. Пекин осъди хода на Вашингтон, независимо от уверенията, че системата има отбранителен характер.
Друг приоритет на 64-годишния Мун е да се справи с корупцията в страната. Проблем, който видя бял свят след скандала с предшественичката му Пак Гън Хе, която беше отстранена от власт след обвинения, че взимала подкупи и злоупотребявала с властта си.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани