Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Андрей Ковачев:Безотговорно е да се възпитават младите в дух на омраза

[post-views]
Как изключват юнкера Борис  Дрангов от Военното училище

От години се опитваме да получим разрешение за възстановяване на военни гробища и паметници на територията на Македония, но въпреки международните спогодби досега България не е получила отговор, казва евродепутатът от ГЕРБ
 

На 6 май евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев бе специален гост на отбелязването на Деня на храбростта при  българския военен мемориал в Ново село, Струмишко,  Македония. За 11-а поредна година Фондация „Българска Памет” организира съвместно честване на празника. Превърналото се в традиция събитие за поредна година събра на едно място хора от двете страни на границата.  „Българска армия” потърси г-н Ковачев за коментар.

15-Kovachev

– Г-н Ковачев, отново стотици българи почетоха паметта на  загиналите наши войни, погребани във Военното гробище в Ново село, Македония. Вие бяхте в  официалната ни делегация – кажете ни нещо повече, мрачни чувства ли навяват при влизане в гробището?
– Както знаете, събитието се състоя в деня на небесния покровител на българската армия  Св. Георги под съпровода на заупокойна молитва, отслужена от Струмишкия митрополит дядо Наум. Гвардейци и стотици български и македонски граждани имахме възможността 
да се преклоним пред подвига на българските войници 
и офицери от войните през 20 век. Бих казал, че в тази атмосфера на почит към загиналите войници заедно със стотици граждани, политици и общественици от България и Македония чувстваме гордост и удовлетворение от постигнатото единство и сплотеност в името на общата ни история. 
С поклонението искаме да покажем, че колкото и да е трудно, дългогодишното противопоставяне може да бъде преодоляно по пътя на европейската интеграция. Това е добрият пример, който, надявам се, занапред може да бъде пренесен и на други места в днешна Република Македония и в България, където заедно сънародниците от двете страни на сегашната граница да почитаме нашите общи герои, личности и събития и изградим общото ни европейско бъдеще.


– Прочетох наскоро, че надгробната плоча на загиналия при защитата на Дойран полковник Каварналиев била напълно разрушена. Македонските власти още не са дали положителен отговор за възстановяването й въпреки официално отправеното искане от наша страна. Прилича на скандала за плочата на Каймакчалан, разбита брутално с чук, защото била положена незаконно.
–    За съжаление от две години Република Македония е в сериозна криза. Както знаете едва вчера президентът Иванов връчи мандат на Зоран Заев за съставяне на правителство. В последните години липсваха стъпки за подобрение на политическия климат в страната. Смята се, че 
Груевски целенасочено отдалечава страната от европейския й път, 
манипулира гражданите чрез поддържане  на зависима медийна среда, която помагаше да се печелят избори. Това поставяше под въпрос основни демократични принципи.
България от години се опитва да получи разрешение за възстановяване на някои от своите военни гробища и паметници на територията на Македония, както и за взривения паметник от югославските комунисти на полковник Каварналиев, но въпреки международните спогодби досега България не е получила отговор. Безотговорно е да се възпитават младите хора на Балканите в омраза и недоверие към най-близките си чрез манипулиране на историята с методи от тоталитарното минало. 
Това не е пътят към помирение и европейско бъдеще 


– В Македония в програмата ви бяха включени и срещи с политици. Имаше ли оптимизъм при разговорите с тях по темата за войнишките паметници?
– На първо място бих искал да разгранича македонските граждани от политическия елит в страната. България остава с протегната ръка към македонските граждани, но в същото време приема за недопустима нагласата на политическия елит в Македония, който провежда политика, базирана на изкривяване на историята и дискриминация на хората, които заявяват българската си етническа принадлежност. Насаждането на антибългарски настроения е за съжаление повсеместно, а това прави диалога труден. Надявам се, че новото правителство на 
Зоран Заев да може да промени тази политика


– В Македония имахте възможност да разговаряте и с представители на Македонската православна църква. Тя на какво мнение е по този въпрос.
– Домакин на тазгодишното събитие беше лично Струмишкият митрополит дядо Наум и други свещеници от Македонската православна църква. Организаторите на събитието, включително и духовниците, се стремят да дадат добър пример за съвместно честване в духа на добросъседския диалог и солидарност между България и Македония в перспективата на общото европейско бъдеще. 

15-kovachev-makedoniq
Андрей Ковачев е категоричен, че войнишките паметници не трябва повече да бъдат поругавани

– В Ново село заявихте, че не можем повече да търпим да се поругават светините ни. Но какво може да се направи по дипломатически път?
– Дори препоръките на Европарламента от последните 6-7 години са точно в тази посока – да не се дискриминират македонски граждани с български етнически произход и идентичност, която те заявяват, да има общи чествания на събития от историята ни, както и да се преодолеят моменти от миналото, които са ни разделяли.

Петър Бойчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани