Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Патова ситуация по казуса за каталунската независимост

[post-views]
Със сблъсъци между демонстранти и полиция Каталуния отбеляза деня на испанската конституция

kataluniaПремиерът на Каталуния Карлес Пучдемон заяви, че Испания няма да попречи на референдума за независимост. От своя страна испанският министър-председател Мариано Рахой припомни, че произвеждането на подобно допитване е незаконно.
Група симпатизанти на крайната десница призоваха за единството на Испания пред кметството в Мадрид, където каталунският премиер Карлес Пучдемон представи проекта си за независимост. Той отхвърли предложението на министър-председателя Мариано Рахой да дебатират в Парламента.

Карлес Пучдемон – премиер на автономна област Каталуния:

„Няма да спрем, докато каталунците не решат политическото си бъдеще и това на цяла Каталуния, дори испанското правителство да продължи да казва „не“ на всичко. Въпреки всички препятствия, нямаме правото, нито правомощията да не изпълним мандата си.“

Премиерът Рахой определи действията на каталунските власти като шантаж и припомни, че според Конституцията референдумът за независимост е „неприемлив“.

„В Народната партия сме убедени, че демокрацията предполага парламентарен дебат. Изнудването и заплахите, сложени на масата, са нетърпими и уверявам испанския народ, че няма да проработят. Националният суверенитет ще остане такъв, докато мнозинството испанци реши.“

Законът за сецесията, който се опитват да прокарат каталунските националисти, очертава стъпките за юридическото отделяне на Каталуния от Испания. Документът предвижда едностранно обявяване на независимост, ако испанското правителство не допусне референдум.

Най-ново

Единична публикация

Избрани