Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

След атентата в Манчестър Великобритания спря информационния обмен със САЩ

[post-views]
След атентата в Манчестър Великобритания спря информационния обмен със САЩ

POLICIA ANGLIA

Съмнителен пакет вдигна на крак полицията в Манчестър. След извършена проверка, сапьори обявиха, че обектът, открит близо до центъра на града, не представлява опасност. По-рано британските служби обявиха, че спират да споделят разузнавателна информация за атентата в Манчестър, с колегите си от американските служби за сигурност.
Британската полиция забрани споделянето на информация с външни служби, след като американският вестник Ню Йорк Таймс публикува кадри от мястото на атентата в Манчестър и така разкри детайли от разследването. По-рано, едва 24 часа след атаката, американски медии разкриха и самоличността на атентатора, който уби най-малко 22-ма души и рани повече от 100 други – 22-годишният британец от либийски произход Салман Абеди.
Премиерът на Великобритания Тереза Мей заяви, че ще обсъди въпроса с американския президент Доналд Тръмп по време на срещата на НАТО в Брюксел и предупреди, че „това не бива да се случва отново“.
Междувременно продължават арестите във връзка с атентата. Все повече се затвърждава версията на полицията, че нападателят не е действал сам. Стана ясно и че управата на колежа, който Абеди е посещавал, е получила предупреждения за радикализацията на възгледите му.

Иън Хопкинс – началник на градската полиция в Манчестър:

„Във връзка с нападението в понеделник са задържани общо 8 души. Жената, която беше арестувана вчера, е освободена, без да ѝ бъдат повдигани обвинения. В Манчестър и околните градове бяха претърсени няколко жилища и бяха открити улики, които може да се окажат ключови в разследването. То ще продължи още няколко дни, а Националното антитерористично звено на полицията забрани коментирането на каквато и да е разузнавателна информация с партньорските служби.“

Полицията помоли да бъде уважена скръбта на семействата, загубили свои близки при атентата и предупреди, че все още не са разпознати всички жертви. Органите на реда ще се погрижат за сигурността на възпоменателните прояви, но призоваха гражданите да бъдат особено внимателни, тъй като опасността от нов терористичен акт остава голяма.

Най-ново

Единична публикация

Избрани