Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Някога влизането в казармата е било празник

[post-views]
Някога влизането в казармата е било празник

8-rakovodstvo-muzei-kazarma
Д-р Соня Пенкова, Константин Попов и министър Красимир Каракачанов са убедени, че в обществото трябва да има дебат за наборната служба.
Влизането в казармата е било празник за българската младеж, каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов при откриването на изложбата „Дълг по задължение: история и гледни точки” в Националния военноисторически музей (НВИМ). „Всички знаехме, че отиваме да служим на страната си. Знаехме, че това ни откъсва от семейство, от приятели, приятелки, от един живот, за който току-що си научил, че е и весел, освен че си ученик. Но възприемахме казармата като даденост, като задължение към страната и към родината си”, посочи министърът. 
С фотоси, войнишки униформи и предмети от казармения бит, но с без нафталинена носталгия изложбата възстановява историята на наборната служба у нас. Още на входа посетителите могат да обуят войнишки ботуши и да поставят на главите си добре познатата на всеки, преминал през казармата, зелена метална каска. 
Реалното съпреживяване на историята продължава и по-нататък из залите, където чрез модерни интерактивни системи можеш да се запознаеш с мнения за наборната служба на депутати, офицери и министри на отбраната, както и да чуеш истории за казармата. А когато видиш на табелки основните команди, които войникът трябва да изпълнява: „Мирно”, „Свободно”, „На ремък”, все едно чуваш строгия глас на старшината на ротата, за когото до последния ден преди „Уво”-то все сме си новобранци…
8-fotev-cvetkov
Генералите от запаса Вълчо Фотев (вляво) и Кирил Цветков смятат, че от връщането на казармата България само ще спечели.
фото Красимир Тодоров
Посветихме изложбата на историята на наборната служба в България и за тези, които ще побързат да помислят, че сме направили изложбата заради това, че имаме този министър, искам да кажа, че готвим тази изложба от много дълго време, сподели при откриването директорът на НВИМ доц. д-р Соня Пенкова. И допълни: „Изложбата разказва историята на наборната служба – от момента на излизането на първите документи през април 1878 г., през всичките перипетии, през които минава системата на наборната служба в България, до момента, в който тя престава да съществува”.
„Благодарен съм на колегите от музея, че са избрали тази тема, която винаги е била актуална. Ако говорим искрено – без Българска армия нямаше да има българска държава. А без наборна служба нямаше да има Българска армия. Нямаше да има Съединението на България и победите при Сливница. Нямаше да има възгласа „Одрин падна!”. Нямаше да има Червената стена и Кота 1050, нямаше да има генерал Колев и славната българска конница. Въобще нямаше да има нищо”, заяви министър Каракачанов. Убеден съм, че наборната служба ще се възстанови един ден, категоричен беше той.
„Българската армия е армия на целия народ. За всички е очевидно, че БА се отличава с бойния си дух, с националния си идеал, с вярата си, с принципите си. Точно това можем да видим на тази изложба – хора, посветени не по задължение, а с убеждението, че служат на България. И така е било от началото на създването на армията, така е и сега”, каза председателят на парламентарната Комисия по отбраната генерал от резерва Константин Попов. „Тези хора, които носят на своите плещи отговорността за националния суверенитет, заслужават уважение и грижа. И тези хора имат достойна история”, изтъкна той.

В отпуска – на цирк и кино

8-baner-muzei-istoriqВодехме се секретно поделение и полагащият ни се един ден градска отпуска беше организиран под формата на посещение на цирк, концерт, кино в София. Това сподели пред журналисти министър Кракачанов, след като разгледа изложбата. Той каза, че е бил в казармата през 1983-85 г. 
„И се водиш в отпуска – да не си сред приятели и близки, защото такова беше разбирането за опазването на държавната тайна. За разлика от Строителни войски, които имаха една много отговорна тайна да пазят – как се бърка хоросанът, то ние имахме други отговорности, модерни за онова време – най-модерните зенитни ракети С-200. И това беше в едно време на много сериозно противопоставяне”, разказа министърът. Така че отпуска много-много нямаше, но това не прави спомена ми за казармата от това време по-лош, допълни той. Министърът на отбраната похвали организирането на изложбата, „защото от години в обществото се води дебат дали да има, или да няма наборна военна служба, дали да бъде възстановена, или не. И хората, които се интересуват – било привърженици или противници на наборната служба, могат да дойдат, да видят и да натрупат повече познания по въпроса”.
Според него във формата на коалиционното управление нещата са много ясно разписани. „Първо – военно обучение в училищата. Второ – въвеждане на принципа на доброволната служба. И – дебат по въпроса за наборната служба”, изброи той. По думите му в коалиционното споразумение въпросът с наборната военна служба не е решен поради различия в мненията. Но съм убеден, че нуждата на националната отбрана един ден, дай боже, това да е следващите няколко години, ще доведе до решение за връщането на наборната военна служба, изтъкна министър Каракачанов. Той допълни, че преди година и половина са правени финансови разчети колко ще струва връщането на наборната служба. „Имахме спор с тогавашния министър на отбраната. Едно е ясно – няма как наборният войник да струва по-скъпо от кадровия войник! Разбира се, това са неща, които са дискусионни. Защото зависи какво предвиждаш като възнаграждение на войника. Второ – къде ще живее той – в казармата или ще бъде на принципа на сегашната армия – до еди-колко си часа, след което – вкъщи. С какво ще го храниш, как ще го храниш, колко и как ще участва в обучението. Колко патрона ще изстреля, с какво оръжие. Всичко това е въпрос на разчети. Така че – може да се спори – дали е две или двеста, както се казва”, заяви министър Каракачанов. Истината е, че съществуването на една държава в днешно време е скъпо удоволствие и трябва да решим дали искаме да имаме собствена държава, или ще оставим пак някой вместо нас да решава бъдещето ни, обобщи той.

Най-ново

Единична публикация

Избрани