Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Юнкер: Европа не може да разчита на САЩ за сигурността си

[post-views]
Европа е стожер  на стабилността в един променящ се свят

22 - yunker1Председателят на ЕК Жан Клод Юнкер призова страните-членки на ЕС да увеличат военното си сътрудничество, като посочи, че Европа вече не може да разчита на САЩ за сигурността си. Само преди месец германският канцлер Ангела Меркел направи същата констатация, като заяви, че Европа трябва да поема съдбата си в собствените си ръце.
С избора на Доналд Тръмп и излизането на Великобритания от ЕС изглежда разклатиха старите съюзи. При откриването на Конференцията в Прага за сигурност и отбрана председателят на ЕК Жан Клод Юнкер, заяви че ЕС трябва да направи напредък към по-голямо сътрудничество в областта на сигурността и отбраната, независимо от НАТО     

Жан Клод Юнкер – Председател на ЕК:

„Нашето уважение към НАТО не може повече да бъде използвано като удобно алиби в привеждането на доводи срещу по-големите европейски усилия в областта на отбраната. Светът около нас се променя. САЩ фундаментално промениха външната си политика, много преди идването на г-н Тръмп.

„Нямаме друг избор, освен да защитаваме сами нашите собствени интереси в Близкия изток, по въпроса за климатичните промени, по нашите търговски споразумения, като увеличим усилията си за отбраната. Като обединим усилията си страните членски на ЕС ще заздравят връзките си с НАТО.“

Юнкер заяви, че ЕС има намерение да стане най-големият в света инвеститор във военната промишленост в идните години и допълни и посочи, че Комисията врече е представила проект за инвестиционен фонд за отбрана. До 2020 г. фондът би трябвало да осигури инвестиции в размер на 5,5 милиарда долара.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани