Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Институт с неоспорим авторитет

[post-views]
Институт с неоспорим авторитет

5-sveti-duhДейността на Македонския научен институт (МНИ) винаги е била водеща в историческата наука за тази толкова съкровена и същевременно толкова болезнена за националния ни дух тема – темата за Македония. Това се посочва в приветствието на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов до научната конференция „Памет за председателите на МНИ”. Форумът се състоя в Централния военен клуб в София. 
Приветствието на министър Каракачанов, който е и член на МНИ, беше представено от директора на Дирекция „Връзки с обществеността” в Министерството на отбраната Александър Урумов. В посланието се посочва, че за времето, за което съществува, МНИ се утвърждава като основен източник на информация по темата Македония.
„Историческите знания на МНИ винаги са били на високо академично ниво и са представлявали основа за дискусии в научните среди. Авторитетът на института е неоспорим, а дейността му е била и продължава да бъде обект на интерес и от български, и от чужди изследователи”, изтъкна Урумов.
МНИ е тази организация, която защитава последователно македонската тематика и защитава българския характер и произход на населението в тези географски ширини, заяви в приветствието си евродепутатът Ангел Джамбазки. „Вече три години като български представител в Европейския парламент използвам неотклонно и непрекъснато експертизата на института за защитата на българските национални каузи във всички територии на Западните Балкани. 
Благодарение на научна разработка на института беше защитена резолюция на Европейския парламент, с която за пръв път беше защитено наличието на българска общност в Албания”, напомни той.
В доклади на изтъкнати учени от БАН и от водещи университети у нас беше представена дейността на председателите на МНИ. Конференцията беше част от честванията на Свети Дух – Деня на Македония, които преминаха под патронажа на министър Каракачанов. 

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани