Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.
Танц със саби поряза Катар

24 - qatarairways-2В понеделник, изненадващо за повечето външни наблюдатели, няколко арабски държави обявиха, че прекратяват дипломатически отношения с Катар. 

Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства (ОАЕ), Египет и Бахрейн обявиха това първи още сутринта. Няколко часа по-късно международно признатото правителство в Йемен и базираното на изток правителство на Либия, което разполага със слаба реална власт, последваха хода на големите. Към групата се присъединиха и Малдивите, и Мавриций. Мавритания стана деветата страна, която скъса дипломатическите отношения с Катар. Йордания обяви във вторник, че е решила да понижи равнището на дипломатическите отношения с Катар. Кралството също отне лиценза за дейност в кралството на базираната в Катар телевизия „Ал Джазира”.

Обвиненията

Деветте държави обвиняват богатия си арабски съсед от Персийския залив в подкрепа на тероризма, съобщиха Ройтерс и „Гардиън”. Бяха предприети и серия от други мерки, включително затваряне на границите, прекратяване на морския и въздушния трафик, спиране на банкови операции, експулсиране на катарски дипломати и граждани, закриване на офиси на катарски телевизии. Съседните на Катар държави дадоха 14-дневен срок на гражданите на емирството да напуснат, а дипломатите трябваше да сторят това за 48 часа. Катар беше изключен от коалицията, оглавявана от Саудитска Арабия, която извършва въздушни удари срещу бунтовниците хуси в Йемен. 

Рияд обвини Доха, че подкрепя екстремистки групировки и разпространява насилствената си идеология, имайки предвид държавния сателитен телевизионен канал „Ал Джазира”. Катар също така е обвинен от Саудитска Арабия, че е на страната на подкрепяни от Иран екстремисти в размирния и населен предимно с шиити източен саудитски регион Катиф и в Бахрейн. Според деветте държави също така емирството водило враждебна политика и се намесвало във вътрешните работи на арабските държави.

От Доха определиха тези действия като неоправдани, а обвиненията срещу емирството – за неоснователни. 

Битка за лидерство

Напрежението между Катар и съседите от Персийския залив расте в последните години заради надпреварата за това, кой да бъде лидер в региона, припомня „Гардиън”. Емирството подкрепи ислямистките движения в Близкия изток вследствие на Арабската пролет през 2011 г., което събуди недоволството на Саудитска Арабия и на ОАЕ. Взето беше и решение за подобряване на отношенията с Иран – най-големият враг на Саудитска Арабия. Съперничеството между Рияд и Техеран, което се изразява в серия от прокси войни в региона, получи нова искра с посещението в края на май на американския президент Доналд Тръмп в Саудитска Арабия, по време на което той категорично осъди Иран. 

Самият Доналд Тръмп заяви в Туитър, че по време на неотдавнашните си срещи с лидерите на Близкия изток те са посочили Катар като страна, която финасира радикализъм. „По време на неотдавнашното си посещение в Близкия изток аз казах, че няма да може повече да се финансират радикални идеологии. Лидерите посочиха Катар – Вижте!” Малко по-късно Тръмп посочи, че е възможно това да е началото на края на ужаса от тероризма. 

Къде са САЩ?
Насред дипломатическия скандал възникна въпросът – дали САЩ възнамеряват да спрат сътрудничеството си с Катар. Именно в емирството се намира най-голямата американска военна база в Близкия изток с 10 000 американски военни. Посланикът на САЩ в Русия заяви, че страната му не възнамерява да спре борбата срещу ИДИЛ. САЩ ще продължат военното сътрудничество с

Катар в рамките на антитерористичната коалиция. Това съобщи посланикът на САЩ в Русия Джон Тефт по време на кръгла маса с представители на руски медии. „Предполагам, че нашите самолети ще продължават да летят от въздушни бази, разположени там”, коментира дипломатът. 

Американски медии също търсят корените на проблема в действията на Тръмп. „В региона трудно може да се каже, че някой не подкрепя терористични организации, каквито са настоящите обвинения срещу Катар. Документи, изтекли в „Уикилийкс” през 2014 г., когато Рияд изтегли посланика си от Доха, показват, че Хилари Клинтън е знаела, че и Саудитска Арабия, и Катар финансират ИДИЛ. Какво провокира настоящата криза? Администрацията на Обама се стремеше да засили ангажимента на САЩ като цяло към арабските държави, обединени в Съвета за сътрудничество в Персийския залив. Тръмп обаче смени подхода. Той даде директна подкрепа на Рияд и Абу Даби не само с думи, но с многомилиардни оръжейни сделки, вземайки ясно страна в близкоизточния конфликт срещу Иран”, пише „Уошингтън пост”. 

Кризата не е някакъв гръм от ясно небе, а просто позакъсняла последица от първата близкоизточна обиколка на Доналд Тръмп, се казва в коментар на „Франкфуртер алгемайне цайтунг”.

„Въпреки това политическият танц със саби на Тръмп изглежда само отчасти успешен. Вече се появяват пукнатини в антииранския фронт. И преди, и сега Катар притежава едно голямо предимство: огромни залежи от природен газ, тоест –  неизчерпаеми парични източници. В сегашния случай обаче отвореността към Иран доведе до това, че съседните държави чрез драстични мерки се опитват да дисциплинират Доха. А Саудитска Арабия с подкрепата на Тръмп дава недвусмислено да се разбере кой диктува тона в отношенията между монархиите от

Персийския залив”, коментира изданието.

 

Останалите играчи
 В сряда емирът на Кувейт шейх Сабах ал Ахмад ал Джабер ас Сабах направи изненадваща няколкочасова визита в Саудитска Арабия. Посещението му имаше за цел да успокои напрежението с Катар. Кувейт заедно с Оман са единствени от монархиите в Персийския залив, които не подкрепиха бойкота. Кувейтският емир напусна Рияд с изявлението, че това е била една братска визита, без обаче да даде подробности какво са си говорили с крал Салман.

Високопоставен представител на Иран обяви, че решението на арабските държави да прекратят дипломатическите отношения с Катар няма да помогне за прекратяване на кризата в Близкия изток, информира Ройтерс. „Приключи ерата на прекъсване на дипломатическите отношения и затваряне на граници… това не е начин за разрешаване на криза. Тези държави нямат друг вариант, освен да започнат регионален диалог”, написа в Туитър Хамид Абуталеби, заместник-шеф на щаба на президента Хасан Рохани. „Случващото се е предварителният резултат от танца със саби” изтъкна той, имайки предвид посещението на американския президент Доналд Тръмп в Саудитска Арабия.

По-рано руският президент Владимир Путин обсъди по телефона с емира на Катар Тамим бин Хамад ал Тани ситуацията и потвърди позицията на Москва в полза на разрешаването на кризата чрез диалог. В темата се включи и турският президент Реджеп Ердоган, според когото изолацията на Катар няма да помогне за възстановяване на отношенията с Египет и Саудитска Арабия. „Изолацията на Катар не решава проблема. Ние правим и ще правим всичко по силите ни за решаване на тази криза”, посочи той.

Междувременно Саудитска Арабия постави на Катар 10 условия, които емирството трябва да изпълни през следващите 24 часа. Според телевизия „Скай нюз – Арабия”, позоваваща се на дипломатически източници, ултиматумът е предаден на емира на Кувейт, който вчера се срещна с представители на Рияд в саудитския град Джеда, опитвайки се да постигне дипломатическо решение на кризата. 

Сред условията са скъсване на дипломатическите отношения с Иран и експулсирането на всички членове на ислямските групировки Мюсюлмански братя и Хамас, подкрепяни от Техеран, както и замразяване на сметките им в катарските банки. Освен това Саудитска Арабия настоява за незабавна промяна на редакционната политика на катарската телевизия „Ал Джазира“ и смяна на ръководството й.

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани