Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Oстров Лесбос след земетресението – 1 човек загина, а стотици други останаха без дом

[post-views]
Oстров Лесбос след земетресението – 1 човек загина, а стотици други останаха без дом

LESBOS ZAMETRESENIEЕдин човек загина, а най-малко 10 други бяха ранени на остров Лесбос след силното земетресение в Егейско море. Трусът с магнитуд 6,3 по скалата на Рихтер разлюля гръцкото и турското крайбрежие – нанесе сериозни разрушения в някои от селищата и вся паника в други. 
На гръцкия остров Лесбос бяха нанесени сериозни щети на инфраструктурата. Десетки сгради са срутени, а голяма част от пътищата – блокирани. След часове работа, в понеделник вечерта спасителните служби в село Вриса успяха да намерят и идентифицират жертвата – жена на средна възраст, загинала след срутването на къщата, в която живее.

„Къщата просто изчезна. Колата ми също, беше ето там. Няма бъдеще за нас, трябва да се махаме. Нямаме друга алтернатива, ще се превърнем в бежанци в собствената си страна. Не очакваме нищо от правителството. Само празни обещания, както винаги.“

Във Вриса 9 от всеки 10 къщи са разрушени.  Без дом са стотици хора. Повече от 800 души са евакуирани във временен палатков лагер, изграден от армията.
Епицентърът на земетресението в понеделник беше на около 85 километра от град Измир на турския бряг, в морето южно от остров Лесбос. Данните на Европейския сеизмологичен център сочат, че само за няколко часа са регистрирани повече от 100 вторични труса. Част от тях бяха усетени и в южните части на нашата страна.

Най-ново

Единична публикация

Избрани