Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Управляващата партия в Румъния свали подкрепата си към премиера

[post-views]
Управляващата партия в Румъния свали подкрепата си към премиера

RUMUNIAРумъния пред нова политическа криза. Изпълнителният комитет на управляващата Социалдемократическа партия свали подкрепата си от премиера Сорин Гридяну, с което реално поиска оставката му. Редица министри от правителство вече обявиха, че се оттеглят от постовете си.
Гласуването за свалянето на подкрепата от министър председателя Сорин Гриндяну беше единодушно с 68 гласа „за“. На заседанието на изпълнителният комитет на Социалдемократическата партия присъстваха и министри от кабинета, което е ясен сигнал към премиера да подаде оставка.
Сорин Гриндяну е на път да остане без министри, след като социалистите предупредиха, че всеки който влезе е кабинета или го подкрепи, ще бъде изключен от партията.
Независимо от ясния сигнал Гриндяну заяви, че ще подаде оставка при две условия. Първото е да има гаранция, че президентът Клаус Йоханис ще назначи премиер отново от редиците на СДП. Второто е председателят на социалдемократите Ливиу Драгня също да подаде оставка като лидер на партията, защото именно той предложи екипа на настоящето правителство. И двете условия изглеждат неизпълними. До оттеглянето на подкрепа към премиера Гриндяну се стига, след представяне на критичен доклад за работата на правителството, в който се посочва още и желанието на премиера да укрепи икономическите си връзки с Русия.
Държавният глава Клаус Йоханис призова партиите да намерят бързо решение на кризата и че би назначил нов премиер, единствено ако настоящият подаде оставка или загуби вот на доверие в парламента.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани