Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ще има ли в София паметник на героя

[post-views]
Ще има ли в София паметник на героя

16-pametnik-1Монументът „1300 години България” пред НДК в столицата да не бъде разрушаван, а трансформиран и превърнат в паметник на героя чрез модерна високотехнологична система. Това предлагат Николай и Иван Йотови в свой проект, който е сред най-високо отличените три подобни разработки в проведения конкурс за съдбата на бетонната грамада в градината пред двореца на културата.

За нас е важно да подемем наново темата, 

да раздухаме отново огънчето
 

от което можем да спечелим всички ние, българите, споделя бащата. И разказва накратко за проекта, който в конкурса е взел едно от трите поощрителни отличия. А това е и най-високото класиране, тъй като първа, втора и трета награда не са били връчени. Имам колеги – архитекти в журито, които ми дадоха информация, че нашият проект буквално е обрал всички овации, споделя Николай Йотов. Но всичко спряло дотам. Дори напоследък се говори, че паметникът ще бъде разрушен.

Йотов обаче е на друго мнение – че паметникът може да бъде спасен и превърнат в забележителен културен обект, който да съчетава естетика, история, патриотично възпитание, национална гордост и модерни технологии.

„Според нашия проект цялата тази огромна бетонна маса се превръща във виртуално пространство. Всичко е екран. Всички плоскости. И те излъчват”, започва да излага идеята на екипа Йотов. Без да се руши и при запазване на бронзовите скулптурни композиции, бетонната част на паметника се облицова с лед-пана. Върху тях се монтира стъклено покритие. Така денем плоскостите на паметника 

стават огледални и отразяват небето
облаците и околното пространство.
 

По този начин монументът става ефирен, олеква, привидно губи от теглото си. В горната част на паметника плоскостите всъщност ще са фотоволтаици. Чрез тях ще се захранва хидросистема, така че от връхната конзола като водопад надолу по страничните плоскости ще се стича вода. 

През деня върху плоскостите ще може да се излъчва картина с информация за София и за България, както и реклами. При това технологиите вече са така напреднали, че дори когато слънцето директно осветява картината, изображението пак може да се вижда изключително ясно и отчетливо.16-pametnik-3

Атракцията започва вечер, след залез слънце. „В 21.30 ч. през лятото от НДК във върховете на трите модула, които изгражат комплекса, удрят три лъча – бял, зелен и червен. Те работят в синхрон с водното огледало пред НДК и активират в паметника пламък, който тръгва от водата на езерото нагоре и „облича” с огън целия паметник. Всичко гори! И в тези пламъци започват да се появяват дати, лица, героите на България”, обяснява Николай Йотов.

По думите му например на 6 май ще се появяват 
героите на Българската армия

На 16 октомври, в Деня на авиацията, ще се виждат ликовете на поручиците Радул Милков и Продан Таракчиев, както и на много други български бойни авиатори. На 8 ноември ще се появява екипажът на миноносеца „Дръзки”, който атакува крайцера „Хамидие”,  и т. н.
Така всички плоскости на паметника се превръщат в екрани, върху които се излъчват не само графики, а и кино и игрални възстановки, документални филми, 3D анимация, пояснява Йотов. Ще се показват и по-нови герои и събития. 

Например на 1 март – изображения за празника на Баба Марта, на 10 април – първият български космонавт Георги Иванов, на Коледа – специален блок за рождественските празници, и т. н. 

Или пък – деца пристигат като победители в международна ученическа олимпиада и президентът ги посреща пред паметника, а върху монумента вървят кадри от тяхната победа, заявява Йотов. По думите му всичко това може да се реализира за председателството на България на ЕС през 2018 г.
Вместо това проектът е спрян. 

Но Йотови имат и план Б

Ако монументът бъде съборан, нашият екип вече има готов проект, който отново ще бъде уникален, той е роден вече на идейна фаза, но ние искаме да предизвикаме конкурс за съдбата на това място, категоричен е Николай Йотов.

Той смята и че техният проект не бива да се противопоставя на намиралите се някога в този район стени с имена на героите от Първи и Шести пехотен полк. По думите му в края на 90-те години е бил одобрен проект, с който вместо тези стени да са пред НДК, се предвижда в Южния парк, зад музея „Земята и хората” да се изгради пантеон на загиналите от двата полка. Автор на проекта е екип, воден от именития архитект Атанас Агура.

„И проектът не само е създаден, той има и разрешение за строителство, линия му е дадена, направена е първа копка по времето на правителството на Иван Костов от тогавашните министри – на отбраната и на културата – Бойко Ноев и Емма Москова. Но всичко стига дотам”, разказва Йотов. В екипа на Агура преди 30 години е и архитект Станислав Константинов, който преди няколко дни по БНТ отново напомня за пантеона.
„Проектът е фантастичен. В Южния парк зад музея „Земята и хората” има няколко могилки. Екипът предлага да всече в една от тях пантеон, зала за костите на загиналите”, обяснява Йотов. От четири страни ще има огромни каменни силуети от гранит, наподобяващи лъвски профили. 

„Върху камъка ще бъдат гравирани със злато
 

имената на героите. Отвън ще има плац за парадни военни церемонии. Наоколо е направена инфраструктура с паркинги, което пред НДК е невъзможно”, заявява Йотов и призовава този проект да не бъде забравян, а да получи реализация.

Според него мястото на пантеона е именно там, а не в градината пред двореца на културата, където майки бутат бебешки колички. Не можеш да смесиш пешеходна зона и улични музиканти с ритуалите на армията, категоричен е Йотов. По думите му неуместно би било вкарването на мемориален комплекс в зона за отдих, каквато е пространството пред НДК.

„А ако се направи нашата версия, ще бъде празник всеки ден за всички. И ще бъде паметник на героя”, държи на идеята си Николай Йотов. И очаква с надежда нов конкурс.       
 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани