Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Правителствени сили на дни от превземането на Мосул от ИДИЛ

[post-views]
Погнаха ДАЕШ и от Ракка

mosul-copy

Иракската армия с последни опити да си върне изцяло контрола над град Мосул от бойците на джихадисткото движение ИДИЛ. Командването на операцията посочва, че през последните няколко часа са успели да спрат няколко големи контраатаки на ислямистите.
Снайперисти, бомбени капани и десетки хиляди цивилни, в капан на военните действия. Такава е ситуацията около последния квартал под контрола на бойците на т.нар Ислямска държава в град Мосул.
Командването на операцията съобщава, че джихадистите са се опитали да пробият обсадата с няколко добре планирани атаки с атентатори самоубийци, но неуспешно. Бойците на ДАЕШ знаят, че краят им наближа, коментират военните на бойното поле.
Според военното разузнаване около 350 джихадисти са се окопали в старата част на града. Най-голямото предизвикателство пред правителствените сили, които са подпомагани от въздуха от американските самолети, е цивилното население, което бойците на ИДИЛ използват като жив щит. Отделно ислямистите, за да затруднят операцията са прибягнали да опожаряването на цели сгради.
Междувременно ООН призова иракското командване, да ограничи до минимум бомбардировките, защото зачестяват случаите на загинали цивилни при въздушните удари.
От началото на операция по освобождаването на Мосул няколкостотин хиляди души бяха принудени да напуснат домовете си.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани