Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Край на гражданската война в Колумбия – бунтовниците от ФАРК предадоха оръжието си

[post-views]
Край на гражданската война в Колумбия – бунтовниците от ФАРК предадоха оръжието си

columbia farkЗапочна последната фаза на примирието в Колумбия, съобщиха наблюдателите на ООН в страната. В съответствие със сключеното мирно споразумение, бунтовниците от ФАРК обявиха окончателното си разоръжаване и с това сложиха край на войната срещу правителството.
И изявлението си, мисията на ООН в Колумбия посочи, че бойците  от Революционните въоръжени сили, т.нар. ФАРК, са предали повече от 7 хиляди единици оръжие. Разоръжаването се извърши на три етапа в общо 26 сборни пункта. Бунтовниците декларираха, че ще спазват мирното споразумение и няма да предприемат повече въоръжени действия.

Хуан Мануел Сантос – президент на Колумбия:

„Никога не се знае и нищо не е сигурно на 100%, но ние регистрирахме всеки боец на групировката. Те подписаха специални уверения и всяко едно оръжие беше регистрирано. Процесът е изключително сериозен.“

Колумбийският президент Хуан Мануел Сантос и лидерът на ФАРК Родриго Лондоньо отбелязаха новия етап в отношенията си с официална церемония. Разоръжаването на ФАРК сложи край на най-старата гражданска война в Латинска Америка, продължила повече от 50 години. Ограничен брой оръжия ще останат в ръцете на бунтовниците до 1 август, за да гарантират сигурността на т.нар. „демобилизационни лагери“.

Най-ново

Единична публикация

Избрани