Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Шабла 2017“ – На учението ще има рекорден брой чуждестранни участници

[post-views]
„Шабла 2017“ – На учението ще има рекорден брой чуждестранни участници

13- mirchev
Бригаден генерал Петьо Мирчев, заместник-командир на ВВС
– Господин бригаден генерал, какви сили и средства ще участват в тазгодишното учение на полигон „Шабла”? Ще има ли международно участие?
– По традиция в учението „Шабла 2017” ще участват военни формирования от Военновъздушните и Военноморските сили, както и от Сухопътните войски. От състава на ВВС ще участват всички бази. Това означава зенитно-ракетна, авиационна, радиолокационна и обслужваща техника. От СВ ще участват артилерийски и ПВО формирования. От ВМС се очакват формирования за ПВО и кораби за осигуряване на учението. 
По-характерното за тазгодишното учение на Шабла е, че ще има рекорден брой чуждестранни участници. За първи път ще участват и формирования от САЩ. Те ще стрелят с мобилни зенитно-ракетни комплекси „Avenger” (Изстрелват ракети „Стингър”, имат зенитна картечница калибър 12, 7 мм, радар и пулт за дистанционно управление). За първи път ще има и разчети от ВВС на Украйна. Участието на сръбските ВВС вече е традиционно. 

– Как се осъществява предислокацията на войските и техниката до полигона? С кои други граждански и правителствени организации си сътрудничите преди и по време на стрелбите?
– Предислокацията вече започна. Най-напред с логистичните ешелони, след това с ешелоните с бойна и специална техника. Всичко вече е на Шабла. В момента се изгражда полевият лагер. Част от предислокацията се извърши с железопътен транспорт. Друга част стана с механизирани колони на собствен ход, по избрани маршрути. Това се отнася за зенитно-ракетните войски. Авиационната техника ще се предислоцира по въздуха до летище Балчик. 13-avanger

Организирането на учение от такъв мащаб изисква много тясно взаимодействие и координация с множество агенции от различни министерства. Например с ГД „Гранична полиция” към МВР. Трябва да се организират граници и митници за преминаването на чуждестранните участници. Работим и с ДП „Ръководство на въздушното движение”, Дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация” и ИА „Морска администрация”. Всички те са на МТИТС. 

С тях също  пряко взаимодействаме, защото за времето на учението осигуряваме така наречените НОТАМ, с които съобщаваме на всички, които ползват въздушното пространство по време на учението, че тази зона, която е над морето и е част от зенитно-ракетния полигон „Шабла”, е забранена за въздухоплаване. Същото нещо, само че се казва НАВИМ, съобщава на всички по време на учението, че зоната на полигона в морето е забранена за корабоплаване. Вземаме всички възможни мерки за безопасност, тъй като характерното за „Шабла 2017” е и това, че се провежда в разгара на летните горещини и на туристическия сезон. Особено внимание обръщаме на пожарната безопасност. Съсредоточени са много средства за тази цел.  Затова сме се уговорили и с ГД „Пожарна безопасност” и „Пътна полиция” от МВР както за осигуряване на придвижването на нашите колони, така и през медийния ден – за осигуряване на пропускателната способност на пътищата. Разбира се, неразделна част от осигуряване на учението е и нашата „Военна полиция”. 

– Какви задачи се поставят пред родовете войски от ВВС в тазгодишното учение? Каква е неговата продължителност и организация?
– Първата задача на ЗРВ е предислокацията, която е също част от учението. На второ място е провеждането на тренировки и на бойни стрелби със ЗРК. Друга задача е съвместното използване на специална бойна техника при провеждането  на стрелби с разчети от Украйна и Сърбия. Това е важна задача, защото изисква много стриктно планиране на времето за подготовка и стрелба на отделните разчети, защото са от различни държави, а стрелят на нашите установки със свои боеприпаси.  

Авиацията ще провежда полети на самолети и вертолети с летателния състав. Ще се проведат отстрели и бойни стрелби с авиационни управляеми ракети със самолет МиГ-29, бойни стрелби по морска надводна мишена със самолети и  вертолети и полети за навигационно бомбопускане на светеща парашутна мишена (СПМ) със самолет Су-25. 

Ще стрелят и L-39 и Ми-24. Ще се изпълняват задачи за аварийно-спасителни работи, авиомедицинска евакуация и пожарогасене. Ще има вертолет, оборудван с „Бамби-бак”, в случай че възникне пожар на полигона.

МиГ-29 ще стреля и по въздушни мишени. 

Всяко учение започва с планиране и подготовка. След което идва предислокацията, изграждането на лагера, подготовка на място, тренировките и стрелбите и накрая завръщане в пунктовете за постоянно базиране.

Всичко това обхваща един доста дълг период. Но времето за тренировките и стрелбите на полигона е от 14 до 19 юли, като 18 е определен като медиен ден, а 19 – като резервен. 

– Каква ще бъде мишенната обстановка по време на учението? Има ли новости в това отношение?
– Мишенната обстановка ще бъде много сложна, динамична и напрегната. От друга страна обаче, това ще даде възможност и на разчетите на ЗРК, и на летателните екипажи да се натренират и да си затвърдят подготовката. Зенитно-ракетните комплекси от ВВС ще стрелят по радиоуправляема мишена – РУМ-01, и по Светеща парашутна мишена – СПМ-100. Тя се спуска със Су-25. Сухопътните войски ще стрелят по трасиращи снаряди и осветителни мини. И ВМС ще стрелят по осветителни мини, а американските ЗРК ще стрелят по трасиращите снаряди. 

Ще има четири броя надводни мишени. Едната двойка мишени ще бъдат с формата на паралелепипед, а в другата двойка едната мишена ще бъде паралелепипед, а другата – с формата на пирамида. С помощта на ВМС тези мишени ще бъдат изведени и закотвени в морето на разстояние около километър и половина от брега. Трябва да отбележа, че надводните мишени са проектирани и изработени изцяло със сили и средства на ВВС, и по-конкретно от личния състав на в. ф.  36 780 – Шабла, който си осигури материали и изработи мишените с минимален разход на средства.  

– Какви са най-отговорните задачи на логистиката?
– По-горе аз засегнах някои от задачите на логистиката, но сега искам да отбележа, че до този момент говорихме само за полигон Шабла. Логистиците отговарят и за Балчик. Основните им задачи са свързани с пребазиране и транспортиране на техниката и личния състав. Следва, както казахме, изграждането на полевите лагери, настаняването на личния състав, осигуряването на комунално битови услуги, които са много важни за нормалната дейност и отдих на военнослужещите, както и изграждане на паркови площадки за техниката. Много важно е осигуряването на личния състав с топла котлова храна – три пъти на ден, както и с бутилирана питейна вода. Логистиката доставя материалните средства като горива и боеприпаси, както и всичко останало, което е необходимо за самото учение. 
 

Какво трябва да знаят гражданите?

На въпроса „Какво трябва да знаят гражданите, които по една или друга причина се намират по време на учението „Шабла 2017” в близост до границите на полигона – по суша и море?”, бригаден генерал Мирчев подчерта, че най-важното нещо, което те не трябва да забравят е, че това е УЧЕНИЕ С РЕАЛНИ БОЙНИ СТРЕЛБИ. Целият район по суша, въздух и море по време на провеждането му е отцепен. „Освен навигационното известяване с НОТАМ и НАВИМ ние сме изпратили писма до всички представители на местната власт в района. В тези писма сме изписали всички ограничения, които трябва да се спазват от гражданите”, посочи директорът на учението. Той допълни още, че хората трябва да бъдат запознати с тези ограничения, особено за периода ОТ 14 ДО 19 ЮЛИ.  

„Всички са длъжни да спазват тези ограничения, особено когато става дума за влизане в морето с плавателни съдове и за прилежащите плажове”, категорично подчерта заместник-командирът на ВВС.
 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани