Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Бразилската общественост се раздели на лагери след присъдата срещу бившия президент Лула да Силва

[post-views]
Лула да Силва иска да превърне Бразилия в екологична суперсила

luiz-inacio-lula-da-silva-417082-810x0Присъдата на бившия президент на Бразилия Луис Игнасио Лула да Силва предизвика обществено разделение в страната. Съпартийците на бившия държавен глава определиха решението на съда като политически машинации, докато противниците му приветстваха справедливостта.
Луис Игнасио Лула да Силва беше признат за виновен за корупция и пране на пари. Той беше осъден на 9 години и 6 месеца затвор, но няма да влезе в затвора веднага, тъй като може да обжалва решението на съда и да остане на свобода докато постановлението бъде потвърдено от висша инстанция.
Лула да Силва и поддръжниците му се обединиха около мнението, че целият процес срещу него е политически мотивиран.

Бендита да Силва – депутат от Партия на работниците в Бразилия:

„Присъдата, която чухме днес е опит за отклоняване на вниманието. Защото цялото внимание днес е насочено към това, че Мишел Темер няма моралното право да продължава да управлява страната.“

От своя страна съмишлениците на Темер не скриха задоволството си от решението на съда и приветстваха работата на съдия Серхио Моро, който вкара в затвора десетки политици заради корупционния скандал с държавната петролна компания Петробрас.
Бившият президент отрече да е получил триетажен апартамент от строителна компания, за да ходатайства в нейна полза при обществени поръчки на Петробрас. Присъдата на Лула да Силва срина високата обществената подкрепа, с която той се ползваше и възпрепятства кандидатирането му за трети президентски мандат.

Най-ново

Единична публикация

Избрани