Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Без коопериране ЕС губи 25–100 млрд. евро

[post-views]
Без коопериране ЕС  губи 25–100 млрд. евро

7- RADEV - ESЛипсата на коопериране мужду страните – членки на Европейския съюз, в областта на сигурността и отбраната носи загуби на съюзниците, изчислени на годишна база от 25 до 100 млрд. евро. Това каза президентът Румен Радев, който откри в София националната конференция „Отбранителна и аерокосмическа индустрия и изследвания”.
„Фрагментираният подход в ЕС към развоя и придобиването на основни бойни системи води също до своите финансови загуби. В реултат на този фрагментиран подход основните бойни системи в ЕС наброяват 178 типа. Докато в САЩ те са само 30. В ЕС имаме 17 основни типа бойни танкове. В САЩ имаме само един тип”, изтъкна държавният глава.
По думите му с решението на Европейската комисия да стартира европейския фонд за отбрана ЕС поема по нов път – пътя на интеграция и оптимизация, водещи до по-голяма конкурентоспособност и ефективност. Очаква се този фонд да се превърне в двигателя на развитието на европейската отбранителна индустрия. 
„След период на стагнация нашата отбранителна индустрия отново е в подем. ИТ секторът в България е признат в целия свят и се намира в един постоянен прогрес. Интернет скоростта в България е сред най-бързите в света”, каза президентът Радев. Но най-важното е, че България е страна на млади, интелигентни, високообразовани хора, отворени към света и с дух на предприемачество, у тези хора има огромен потенциал и ние трябва да помагаме този потенциал да бъде развит, допълни той.
Сред участниците беше европейският комисар по вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и малки и средни предприятия Елжбета Биенковска. Тя представи възможностите, които предоставя европейският фонд за отбрана.
Съществуват изчисления, че ако имаме обща европейска политика по отношение на доставките, бихме могли да спестим 25–30 процента от разходите, заяви пред форума вицепремиерът Томислав Дончев. Той напомни, че Европа е била силна, когато е била водена от голяма идея. Считам, че единни европейски политики в сферата на сигурността, на граничния контрол, на антитероризма и най-вече в сферата на отбраната имат целия потенциал да бъдат новата голяма идея, която да направи Европа по-силна и повече вярваща в себе си, каза Дончев.
Според заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов, който приветства участниците от името на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, най-важното изискване към проектите, които ще подлежат на финансиране от европейския фонд за отбрана, е те да се развиват чрез сътрудничество между няколко страни членки. „Трябва завинаги да скъсаме със старото разбиране, че инвестициите в отбраната са изгубени средства. Не – те създават работни места, иновации и конкурентна европейска отбранителна индустрия”, категоричен беше Запрянов.
Пред журналисти президентът Радев коментира модернизационните проекти за армията. Според него те не са в синхрон с това, което става в ЕС. „Виждам желание не да се реализират, а да се протакат”, изтъкна той. „Като човек, участвал в тези процеси, през цялото време съм се опитвал да придобием нови самолети, мощни, съвременни, най-добре, разбира се, Ф-18, най-добре „Еврофайтър” – нов, най-добре – „Рафал”, нов, най-добре Ф-16, нов. Прекрасни самолети. Но винаги сме катастрофирали в тези си опити с цената, която надхвърля значително определената цена по програмата”, каза държавният глава. „Много ще се радвам, ако правителството успее да постигне така наречената политическа цена. Отсега да ви кажа отговора – няма да стане. Виждал съм през последните 10 години как много държавници са се опитвали да постигнат тази цена – никой не успя. Тези самолети струват пари. Те надхвърлят, пак казвам, чувствително финансовата рамка, която ни е заделена от парламента. Разбира се, ако са решили да дават много повече пари, аз нямам нищо напротив. Стига да се намерят тези пари и стига да обясним на обществото, че те трябва да бъдат дадени”, изтъкна той.

Най-ново

Единична публикация

Избрани