Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Мотопехотата: Вижте какво можем, станете част от екипа ни

[post-views]
Мотопехотата: Вижте какво можем, станете част от екипа ни

Деца и ученици от Югозапада гледат в захлас демонстрацията на способности в Благоевград

 „Искам да стана танкист, да карам танк, това най-много ми харесва, като играя Medal of Honour.“ Това казва 9-годишният Мануел Миланов от Кресна, който е дошъл покрай по-големите ученици от училище „Паисий Хилендарски“ заедно с родителите си и съученичката си Любяна. Това е второто му идване във формированието, а интересът му расте с всеки допир до военните машини. Той не спира да играе с всякакви военни джаджи вкъщи, а ментор в лудориите е дядо му, който е бил старшина в закритото вече военно поделение в Кресна.

Деца и ученици от Югозапада дойдоха с 26 автобуса на плаца в Трето бригадно командване в Благоевград. Повечето бяха ученици от 9., 10. и 11. клас на средните училища в Кресна, Разлог, Банско, Петрич, Благоевград, Дупница, Осеново, Якоруда, Крупник. Те с интерес разглеждаха бронираните машини „Командо Селект“, „Гардиън“, самоходната минохвъргачка „Тунджа“, а светът изглеждаше толкова малък, когато пехотинците разказваха как с тях са изпълнявали военни мироопазващи мисии в Афганистан и Косово.

След това учениците слагаха противогази и бронежилетки, разглобяваха и сглобяваха автоматично оръжие и пистолети, гледаха как се използва дозиметърът, за да се определи радиацията в района на бойните действия. За да стигнат до естествения въпрос: „Как мога да стана като вас?“

Във формированието в Благоевград има 15 свободни позиции, а в това във Враца – още 15. В Благоевград търсят кадрови войници за помощник-гранатометчик, автоматчик, младши мерач, младши механик-водач, младши мерач на картечница, младши стрелец-зенитчик, младши техник по ремонт на стрелково въоръжение. С висше военно образование се търсят офицери за командири на взвод, научиха младежите.

Най-силен мотив за действие учениците получиха, когато видяха наживо какви способности притежават пехотинците.

„На всеки от учениците им е интересно да го пипне, да го усети в ръцете си, да си сложи оборудването – каска или бронежилетка, но най-интересното за децата винаги е бил динамичният показ, защото в него има екшън и това привлича вниманието им, казва капитан Фердо Фердинандов, зам.-командир на 3-ти механизиран батальон.

Демонстрацията „Действия на взвода като механизиран патрул и устройване на временен контролен пост по време на патрул“ започва с рев на бързо движещи се бронирани машини. Те устройват временен контролен пост, след като са получили сигнал за движещи се цели, които биха могли да се използват за трафик на наркотици. Едната от колите приближава поста, войниците започват обиск на багажника и откриват оръжие. Всички залягат, докато трае проверката, в същото време всички от хората са претърсени по всички действащи правила. В този момент покрай поста на скорост минава друг автомобил. Опитват се да го спрат, но той отказва, затова по него е открита стрелба. Накрая двата автомобила са арестувани, а в тях са открити наркотици и оръжие.

По време на показа на военнослужещите от формированието помагат курсанти 3-та и 5-а година от Националния военен университет. Целевата категория е много правилно подбрана – ученици от 9., 10., 11. клас. „Военната професия е един нелош избор, за да продължат житейския си път занапред“, смята полковник Руслан Колев, зам.-командир на Трето бригадно командване.

Десетокласниците от професионална лесотехническа гимназия „Никола Вапцаров“ в Банско Ибрахим Дразков и Халид Вехов също гледат с интерес военна техника и се двоумят дали да не станат военни, особено ако не ги приемат в Лесотехническия университет в София.

Решаваща роля в насочването на учениците имат техните учители и лекторите от Военното окръжие. „Инициативата да дойдем тук е на местното военно окръжие. Надявам се някои от питомците ни да се запалят след време и някои да бъдат и кадрови войници, казва учителката по география в СУ „Св. Паисий Хилендарски“ в Кресна Екатерина Димитрова. В часа на класния тя сама води военно дело като част от часовете по гражданска защита и военно дело, етнокултурно взаимодействие и безопасност на движението. „Преподавам обща представа за военното дело, история, кадрова служба, задължителна ли е военната служба. Днес ни е открит урок за учениците от 10. и 11. клас. Много от децата вече имат желание да се запишат като кадрови войници, така или иначе имаме недостиг, казва тя.

По 5 часа преподават и лектори от военното окръжие. „Има интерес в новото поколение, но най-важно е как ще се преподава, те са ученици, не им ли грабнеш вниманието в първите 5 минути, след това става по-сложно, казва лекторът Мирослав Митев от Военното окръжие в Благоевград. В 10. клас той преподава „Мисии задачи на армията“, „Невзривени бойни припаси и тяхното обезвреждане“, „Критична инфраструктура“, „Запознаване с въоръжението и екипировката“. Няма обаче практически задачи, защото това липсва в нормативната база. „Бих желал лекциите да са с малко по-голяма практическа насоченост. Децата искат да могат да отидат и да пострелят на полигон, да усетят барута, адреналина“, казва Митев. Последният час от лекциите е как се подават документите за кадрова служба или за кандидатстване във висше военно училище. Желаещи има и ще стават повече предвид идеята за увеличение на заплатите на военнослужещите.

Най-ново

Единична публикация

Избрани