Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Бойното кръщение на командира

[post-views]
Подготовка с хъс и професионализъм

13-banda-voinici
Подполковник Коев (вдясно) е убеден, че командваният от него дивизион ще се представи отлично на “Шабла 2017“.
Предстоящите стрелби ще ми бъдат бойното кръщение като командир, заявява друг участник в „Шабла 2017” – подполковник Димитър Коев, който е командир на зенитно-ракетния дивизион на 61-ва Стрямска механизирана бригада в Карлово.
По думите му подготовката за сегашните стрелби е започнала веднага след завършването на предишните през 2013 г. Тя включваше участието в съвместни летателни тренировки с международно участие, където разчетите на зенитно-ракетните комплекси усъвършенстват своите навици и умения по откриване, визуално опознаване, захващане, съпровождане и унищожаване на въздушни цели, обяснява подполковник Коев.
Тази година в периода март–юни формированията от дивизиона са участвали в Европейски курс за усъвършенстване на тактическата подготовка на военнотранспортната авиация 17-1 и летателната тренировка „Тракийски орел 17”. По време на тези учения бяха проведени тактически учения със зенитно-ракетните батареи на дивизиона. „Участвахме и в тактическото учение на дивизиона, където за „въздушен противник” се използваха реалните полети на авиацията.
Считам, че подготовката на разчетите е на високо ниво благодарение на знанията, уменията и неуморните усилия на командира, от когото поех командването на дивизиона – подполковник Георги Гатев, както и на командирите капитан Йосиф Бенин, капитан Иван Кибритев, капитан Петър Койчев, капитан Живко Киряков, капитан Тодор Лесев и капитан Васил Цурински”, изтъква подполковник Коев.
На зенитния полигон „Шабла” ни предстоят бойни стрелби със зенитно- ракетен комплекс „ОСА” и зенитни установки „ЗУ-23-2” по единични малоразмерни неманевриращи цели, по нисколетящи цели от място и с кратки спирания, както и по пикиращи цели с кратки спирания, допълва той. „Имаме проблеми както всички формирования в Българската армия – неокомплектованост с личен състав, недостиг на финансови средства за консумативи, необходими за качественото обслужване и подготовката на специфичната материална част за бойна работа, но въпреки това не падаме духом, ходим с високо вдигнати глави и взаимно преодоляваме трудностите”, споделя офицерът.
Подполковник Димитър Коев е роден на 18 ноември 1975 г. в Пловдив. Завършва ВВУАПВО „Панайот Волов” в Шумен през 1999 г. със специалност „Войскови зенитно-ракетни комплекси”. С прекъсване за обучение във ВА „Г. Ст. Раковски” службата му е преминала в 61-ва  бригада. 
Започва като командир на зенитно-ракетен взвод „Стрела-2М”. След формирането на зенитно-ракетен дивизион на 61-ва мбр, като наследник на 49-и зенитно-ракетен полк – Благоевград, през 2000 г. подполковник Коев заема последователно длъжностите командир на бойна машина, заместник-командир на зенитно-ракетна батарея, началник на отделение „Тактическо” и заместник-началник на щаба на дивизиона. От 2009 г. до 2011 г. е слушател във ВА „Г. Ст. Раковски” – команден профил, след което до 2012 г. – старши помощник-началник на отделение „Бойна подготовка” в щаба на 61-ва мбр. 
От 2012 г. изпълнява длъжността заместник-командир на зенитно-ракетния дивизион. Считано от 01.07.2017 г. със заповед на командира на Сухопътните войски е повишен във военно звание „подполковник” и назначен на длъжност „командир на дивизион”. Пагоните му бяха връчени от началника на лагерния сбор на формированията от Сухопътните войски, изведени на ЗП „Шабла” – полковник Тони Трифонов.          (БА)

Най-ново

Единична публикация

Избрани