Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Година след атаката в Ница – Франция оплаква жертвите на терора

[post-views]
Година след атаката в Ница – Франция оплаква жертвите на терора

396x188_1468836584

На Лазурния бряг обаче честванията на националния празник бяха помрачени от една тъжна годишнина. 86 свещи бяха запалени на крайбрежния булевард в Ница в памет на всяка от жертвите на терористичния атентат преди година.
За траурната церемония пристигна и държавният глава Еманюел Макрон, който отпътува за Френската ривиера веднага след края на официалните тържества в Париж.
Точно преди година, денят 14 юли се превърна от най-светлата в една от най-мрачните дати в историята на Франция. Тогава, малко след 22:30 ч., огромен камион се вряза в стотиците празнуващи в Ница. За броени минути бяха убити 86 души, сред които и 15 деца, а повече от 450 души бяха ранени.
Днес хората от града ще почетат паметта на загиналите, но ще успеят ли някога да забравят болката и страха? Софи Лакюс, която е празнувала със семейството си, разказа как за секунди животът им се е преобърнал.

„Бяхме само на няколко сантиметра от камиона и ако съпругът ми не беше там, нямаше…нямаше да сме живи. Малка част от мен е мъртва, това ме промени, вече нищо не е същото.“

Отговорност за атентата тогава пое джихадистката групировка „Ислямска държава“, но съдебното производство така и не потвърди пряка връзка на извършителя Мохамед Бухлел с ИДИЛ.

Най-ново

Единична публикация

Избрани