Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Подготовка с хъс и професионализъм

[post-views]
Подготовка с хъс и професионализъм

13-voenen
Подполковник Веселин ПетровФото СВ
С голям хъс и професионализъм разчетите на стартовите взводове провеждат подготовка на стартовите си позиции и топогеодезическото им привързване. Това казва командирът на артилерийски дивизион от състава на 4-ви артилерийски полк в Асеновград подполковник Веселин Петров. Той и колегите му от формирования на Сухопътните войски преди дни пристигнаха на Зенитния полигон (ЗП) „Шабла”. Общо над 300 военнослужещи личен състав и 80 единици бойна и обслужваща техника от формированията за ПВО на СВ бяха изведени на полигона. Те започнаха подготовката си за учението „Шабла 2017” и свързаното с него Tobruq Legacy. Мащабните учебни прояви са в рамките на международното учение Saber Guardian.
Да си ракетчик, е голяма гордост и ние с чест и достойнство носим това име, стоим на бойния си пост и ще изпълним задълженията си по защита на нашата родина – майка България, категоричен е подполковник Петров.
По думите му подготовката за „Шабла 2017” е започнала още след пуска през 2015 г. „Настоящият пуск е еманацията на двугодишен труд и подготовка. Въпреки недостига на офицери и сержанти на основни командни длъжности чрез пълна мобилизация и себераздаване личният състав на дивизиона, и в частност първа стартова батарея с командир капитан Димитър Колев, изпълни задачите си по провежданата подготовка качествено и в пълен обем”, изтъква подполковник Петров. По думите му през юни е проведено тактическо учение с батареята, на което и е даден допуск за участие в експерименталните бойни стрелби на ЗП на ВВС – „Шабла”. При пристигането на полигона започва заключителният етап на подготовката ни, допълва офицерът. 
Огромно съдействие по време на подготовката за „Шабла 2017” получихме от Командването на Сухопътните войски и командването на 4-ти артилерийски полк в лицето на командира на полка полковник Лъчезар Мишев и заместник-командира по логистичното осигуряване подполковник Антон Ангелов, казва подполковник Петров.
Той е роден на 27 май 1967 г. в Сливен. Завършва ВНВАУ „Г. Димитров” в Шумен през 1990 г. със специалност „Ракетни войски”. 
В богатата си кариера е заемал редица основни командни длъжности. В периода 1990–1995 г. е командир на стартови взвод и командир на стартова батарея в 7 ОРДН с. Бояново. В периода 1995–2000 г. е бил командир на самоходна гаубична батарея в 42 МСП – Ямбол. От 2000 г. до 2002 г. е слушател във ВА „Г. С. Раковски” – команден профил.
След завършване на академията до 2003 г. е началник на разузнавателно отделение на 76-а ракетна бригада – с. Телиш. В периода 2003–2004 г. е бил началник на разузнавателно отделение на 76 реактивна бригада – Ямбол (с. Кабиле). От 2004  до 2007 г. е  командир на ДРУ в същата бригада. От 2007 до 2008 г. – началник на отделение „Бойна подготовка” в 4-та артилерийска бригада – Асеновград. В периода 2008–2011 г. е командир на ДРУ в 4-ти артилерийски полк – Асеновград. От 2011 до 2012 г. е командир на 3-ти реактивен дивизион в същия полк, а от 2012 г. е на сегашната си позиция като командир на артилерийски дивизион от състава на 4-ти полк.През дългогодишната си професионална кариера има 2 пуска. Първият е през 1993 г. като командир на стартови взвод на ракетен комплекс 9К52 „Луна”, а вторият е през 2015 г. като командир на артилерийски дивизион с комплекс 9К79 „Точка”. (БА)

Най-ново

Единична публикация

Избрани