Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

С пищен военен парад Франция отбеляза националния си празник

[post-views]
Франция посреща националния си празник

parad franceФранция чества националния си празник – Деня на превземането на Бастилията, с пищен военен парад. Празненствата бяха съчетани с отбелязването на 100-годишнината от включването на САЩ в Първата световна война на страната на Антантата. По този повод блок от 150 американски войници също се включи в парада.
С превземането на Бастилията в Париж на 14 юли 1789 г.  започва Френската революция, която остави на света завета за свобода, равенство и братство. Страната отбеляза празничния ден с военен парад, в който взеха участие над 3 700 военни и стотици единици мобилна военна техника, хеликоптери и самолети, както и 240 коня на Републиканската гвардия.
Почетен гост на френския президент Еманюел Макрон по случай националния празник беше американският му колега Доналд Тръмп, за когото това беше първо официално посещение в Париж. Така беха отбелязани и 100 години от влизането на САЩ в Първата световна война.
В навечерието на официалната церемония държавните глави вечеряха заедно, като се фокусираха върху общите си позиции, а не върху различията си.

Доналд Тръмп – президент на САЩ:

„Приятелството между нашите две нации, а и, бих могъл да добавя, между нас самите е несломимо. Нашите временни разногласия са нищо в сравнение на силните връзки на културата, съдбата и свободата, които ни обединяват.“

Тръмп дори заяви, че е готов да премисли позицията си относно Парижкото споразумение за климата, след аргументираната защита на Макрон в негова полза.

Еманюел Макрон – президент на Франция:

„Не съм съгласен с начина, по който САЩ интерпретират Парижкото споразумение и неговото значение. Говорихме за това разминаване, както подобава на лидери. Трябваше ли това да попречи на дискусиите по други теми? Категорично не, в никакъв случай. Ние споделяме общи възгледи и цели по много други въпроси.“

Двамата президенти си размениха взаимни уверения, че връзката между страните им е по-силна от всякога. За Франция посещението беше шанс да засили позициите си на международната сцена, а за САЩ опит за излизане от изолацията заради позицията на Тръмп по въпросите на климата. С парада Париж се опита да се докаже като водеща военна сила и стратегически партньор в НАТО, особено след скандала през седмицата между Макрон и началника на отбраната по повод предложеното съкращаване на военните разходи.

Най-ново

Единична публикация

Избрани