Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Турски съд остави в ареста шестима правозащитници, сред които шефът на „Амнести“

[post-views]
Турски съд остави в ареста шестима правозащитници, сред които шефът на „Амнести“

turciq-amnestyТурски съд остави в ареста шестима правозащитници, сред които и директорът на турския клон на неправителствена организация „Амнести интернешънъл“. Задържаните са обвинени в подпомагане на терористични организации.
Групата от активисти беше арестувана на 5 юли, по време на семинар посветен на дигиталната сигурност. Общо 10 души бяха задържани, сред тях и двама чужденци – германец и швед.
Четирима от задържаните бяха освободени, докато на останали шестима бяха повдигнати обвинения, че са извършили нападение в името на терористична организация, без да са нейни членове.
Според предварителната информация задържаните симпатизират на живеещия в доброволно изгнание в САЩ турски свещеник Феттулах Гюлен, сочен от Анкара за организатор на опита за военен преврат.
В навечерието на годишнината от пуча турското правителство обяви, че удължава с още три месеца извънредното положение в страната.
В защита на мярката правителство посочва продължаващите контра-терористични операции.
Решението провокира масови протести в югоизточната провинция Диарбекир, които завършиха с арестите на десетки хора.
Припомняме, че в отговор на пуча турското правителство проведе безпрецедентна чистка сред държаните служители, като за няколко месеца уволни десерти хиляди хора. Сред тях съдии, полицаи, висши офицери от армията, учители и университетски преподаватели.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани