Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Нападение в Кабул – ИДИЛ атакува посолството на Ирак

[post-views]

item_itemisisНай-малко двама души бяха убити и трима ранени при самобийствено нападение срещу иракското посолство в афганистанската столица Кабул. Джихадистикото движение ИДИЛ пое отговорност за атаката.
Четирима души са участвали в атаката. Единият от тях е бил атентатор самоубиец, който се взривил пред главната порта на иракската дипломатическа мисия.
Другите трима нападатели успели да влязат в комплекса и след няколкочасова престрелка с афганистанските сили за сигурност са били елиминирани, се казва в официалното съобщение на властите.
Това е първото по рода си нападение срещу иракското посолство в Афганистан, което идва две седмици след освобождението на иракския град Мосул от ИДИЛ.
От началото на годината подобни нападения зачестиха в Кабул, като само преди  седмица, талибаните убиха над 30 души. Два месеца по–рано ИДИЛ пое отговорност за най-смъртоносното нападение от 2001 г., с над 150 жертви.
Според доклад на ООН от началото на годината в Афганистанса загинали 1662 цивилни, като 20 процента от тях са на територия на Кабул.
Заради усложняващата се ситуация със сигурността в Афганистан САЩ и НАТО изпратиха допълнително сили към тренировъчната мисия на Алианса „Решителна подкрепа“. Българският контингент се увеличава с 50 души.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Виж още

Избрани