Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Край на наследствените заболявания – учени откриха как да модифицират човешката ДНК

[post-views]
Първото бебе с ДНК от трима души се роди във Великобритания

Идва ли краят на наследствените заболявания? Група учени от Университета за здраве и наука в Орегон успяха да отстранят мутирал ген. Така те откриха начин за модифициране и „лечение“ на ембрионалното ДНК.
Учени от САЩ, Южна Корея и Китай, част от екипа на Центъра за ембрионална, клетъчна и генна терапия, успяха да премахнат наследствена болест от човешки ембрион. Първото „излекувано“ заболяване е кардиологично, но техниката е приложима в почти всички области на медицината.

Сухрат Миталипов – директор на Центъра за ембрионална, клетъчна и генна терапия:

„Става дума за своеобразна молекулярна ножица, която прецизно може да се насочи към конкретно място и конкретен ген. В този случай я насочихме към мутиралия ген и направихме ДНК-разрез. И тъй като ДНК-веригата е дълга, ножицата отрязва само мутацията. Ембрионите обикновено реагират като възстановяват мястото на разреза.“

Технологията за промяна на гените дава възможност за лечение на ракови заболявания и близо 10 хиляди наследствени болести. Изследването демонстрира, че е възможно ефикасно и безопасно да бъдат отстранени дефектни гени. Въпреки това прилагането на метода директно върху хора все още е невъзможно, тъй като продължават дискусиите за етичната страна на подобен тип процедури.

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани