Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Руска намеса в президентските избори в САЩ? Разследването поема специално съдебно жури

[post-views]
Москва отговори на НАТО: Всяко действие срещу нас ще има подобаваща реакция

RUSSIA USAНов етап в разследването за руската намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г. Американският вестник „Уолтстрийт Джърнъл“ твърди, че специалният прокурор по случая Робърт Мълър е назначил голямо жури, което според правни експерти е сигнал, че разследването се задълбочава.
Сформирането на голямо жури ще позволи на Робърт Мълър да приема показания под клетва, да изпраща призовки и да повдига обвинения. Според  Уолт Стрийт Джърнър, журито е започнало работа преди месец. В него участват 23 обикновени граждани, които ще обсъждат всички доказателства по случая и ако преценят, че са убедителни, може да започне наказателен процес. Ето как коментират правните експерти решението на Робърт Мълър да свика голямо жури.

Дейвид Ливайн – професор по право:

„Ако аз бях в Белия дом, щях да съм загрижен, защото изглежда  разследването продължава да се задълбочава и навлиза в съвсем нов етап. Смятам, че в много кратки срокове всички хора, които са или са били в администрацията на президента, дори и лица свързани предизборната му кампания, ще получат призовки да свидетелстват и да предоставят документи.“

Самият специален прокурор Робърт Мълър не е коментирал твърденията на Уолт Стрийт Джърнъл. Един от адвокати на Доналд Тръмп заяви, че не е запознат за създаването на голямо жури, но заяви, че американският президент не обект на разследване. За Доналд Тръмп разследването около руската намеса в политическия живот в САЩ е лов на вещици, зад който стои Демократическата партия и кандидатът й Хилъри Клинтън.

Доналд Тръмп – президент на САЩ:

„Историята с Русия е пълна измислица. Това просто е извинение на демократите за най-голямата загуба в американската политическа история. Нищо повече.“

И администрацията на президента, и руската страна, категорично отхвърлят Москва да е помагала на Тръмп да спечели битката за Белия дом. За да гарантират прозрачно и независимо разследване американските конгресмени подготвиха два законопроекта, които да попречат на американския президент да уволни специалния прокурор Робърт Мълър, след като изтече информация, че Тръмп смята да направи точно това.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани