Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

По пътя на дипломацията САЩ се опитва да разреши кризата със Северна Корея

[post-views]
Институционална криза в САЩ – Тръмп напусна демонстративно среща с демократите

trump-ggСАЩ все още се надяват да успеят да разрешат кризата със Северна Корея чрез средствата на дипломацията. Това заяви американският министър на отбраната Джеймс Матис по повод размяната на остри реплики между двете страни и припомни, че войната би била катастрофален изход, ако мирният подход се окаже безрезултатен.
Увеличават се тревогите как ще завърши конфронацията, засега вербална, след като войната на думи между американския президент Доналд Тръмп и севрнокорейския лидер Ким Чен-ун достигна нови върхове. Експерти предупредиха САЩ да не отговарят на провокациите с военна сила, тъй като това ще предизвика катастрофални последствия за Корейския полуостров.

Брус Клингър – старши научен сътрудник в американски мозъчен  тръст:

„С 10 хиляди артилерийски снаряда, които могат да ударят Сеул от място, с милионна армия съвсем близо до демилитаризираната зона, Южна Корея очевидно е в много тежко положение. Колкото повече цели бъдат бомбардирани на севернокорейска земя, толкова по-голяма е вероятността да започне война на целия полуостров. Това може да доведе до стотици хиляди и дори милиони жертви и в Южна Корея, и в Япония.“

И докато светът се пита до колко е сериозна заплахата на Северна Корея, Тръмп изрази съжаление, че предупреждението му към Пхенян, как ще се изправи срещу невиждана сила и ярост, не е било достатъчно категорично и заяви, че американската армия е готова да се справи с всяка военна заплаха.

„Това е първият случай, когато някой им говори по този начин. Честно казано, на тези, които оспориха изявлението ми и го определиха като твърде тежко, искам да кажа, че то не беше достатъчно остро. Бъдете спокойни. Северна Корея трябва да се притеснява, ако направи нещо, което да изглежда като атака срещу нас или нашите съюзници. Трябва да се притесняват, защото ще им се случат неща, които не са си и представяли.“

По-рано Пхенян обяви, че има план как да произведе обгръщащ огън около американския остров Гуам. Според държавната медия, това е отмъщение срещу поредните санкции, наложени на страната по инициатива на Вашингтон. Страната е наказан заради непозволено разработване на ядрената си програма.

Най-ново

Единична публикация

Избрани